Profesorka informatike iz Kragujevca među 50 najboljih učitelja na svetu

Katarina Veljković, profesorka Računarstva i informatike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, druga je osoba iz Srbije koja je nominovana za prestižnu nagradu, Global Teacher Prize.

Marko Marković - 20. Decembar, 2018.

Katarina Veljković, profesorka informatike iz Prve kragujevačke gimnazije jedna je od 50 finalista za Global Teacher Prize za 2019. godinu. Ona, i ostali profesori iz celog sveta, biće ocenjivani od strane stručnjaka po rigoroznim kriterijumima.

Između ostalog, gleda se: primena efikasnih predavačkih praksi koje se mogu ponoviti i ostvariti uticaj na kvalitet obrazovanja na globalnom nivou; da li primenjuju inovativne metode koje se bave specifičnim izazovima škole, zajednice i zemlje i da li imaju potencijala da reše te probleme; uspeh u podučavanju koji se može demonstrirati itd.

U konkurenciji smeju da učestvuju nastavnici bilo koje škole, koji podučavaju decu između pet i 18 godina, najmanje 10 sati nedeljno i planiraju bar još pet godina da ostanu u profesiji. Nagrada za pobednika iznosi čak milion dolara, koji će biti isplaćivani godišnje u sumama od 100 000$.

Katarina Veljković je inače programerka, a kao predavačica radi već 14 godina. Neverovatan je podatak da je od 4000 učenika koje je podučavala, čak 30% odlučilo da studira programiranje. Od njih je čak 80% započelo svoje biznise ili našlo zaposlenje u uspešnim kompanijama.

Njen metod predavanja se bazira na spoju igre i učenja. Njene lekcije sadrže elemente primene u stvarnom svetu, kao što je biranje posla, dizajniranje mašine koja će skupljati podatke sa površine planete i praćenje stanja u košnici. Na ovaj način učenici mogu da iskažu svoju kreativnost dok razvijaju kritičko razmišljanje. Kako koristi robote kao glavni alat na svojim predavanjima, njen uspeh sa učenicima nije za čuđenje.

Ovo nije prvi put da je Katarina prepoznata kao odličan predavač. Ona je već dobijala nagrade na Teacher Forumu u Parizu, a bila je i predmet brojnih seminara. Takođe je obučavala i hiljade drugih nastavnika na temu digitalne pismenosti, a koautor je i udžbenika iz informatike za 5. razred osnovnih škola.

Ukoliko dobije nagradu, Katarina je izjavila da će osnovati ROBOcamp – seriju radionica na kojima će učenici i nastavnici moći da steknu osnovna znanja i umeća u programiranju robota i 3D modelovanju. Tu bi postojao i centar za Augmented Reality učenje na kome bi nastavnici stvarali, razvijali i distribuirali materijal za AR učenje širom sveta.

Da uđe u uži izbor do sada je za rukom pošlo samo Željani Radojičić-Lukić, koja je to postigla prošle godine.

Global Teacher Prize je osnovao Sunny Varkey, a dodeljuje se redovno od 2015. godine. O značaju nagrade govori i i činjenica da je čak 40 zemalja uvelo nacionalne nagrade za nastavnike po ugledu na ovu globalnu. Kod nas je Udruženje Živojin Mišić organizator takmičenja Najbolji edukatori Srbije. Budući da je udruženje partner Varkey fondacije, ovo takmičenje je postalo prekvalifikaciono za National Teacher Prize. Pobednici tog takmičenja se plasiraju na ono najveće – Global Teacher Prize.