Pročitajte najbolje savete domaćih startapa - od ideje, preko traženja i dobijanja investicije, pa sve do exita

Startit i Startap akademija pripremaju seriju tekstova o tehnološkom preduzetništvu i osnovnim lekcijama i savetima koji se mogu izvući od domaćih startapa. Ovo je ujedno i prva sveobuhvatna analiza domaćih startap kompanija, čiji prevashodni cilj je da na jednom mestu okupi znanje koje je naša zajednica tokom vremena akumulirala. Letnja škola preduzetništva namenjena je svim

Dunja Lazić
24/07/2014

Startit i Startap akademija pripremaju seriju tekstova o tehnološkom preduzetništvu i osnovnim lekcijama i savetima koji se mogu izvući od domaćih startapa. Ovo je ujedno i prva sveobuhvatna analiza domaćih startap kompanija, čiji prevashodni cilj je da na jednom mestu okupi znanje koje je naša zajednica tokom vremena akumulirala.

Letnja škola preduzetništva namenjena je svim preduzetnicima, entuzijastima i onima koji se dvoume da li da uplove u preduzetničke vode. Predstavićemo vam seriju tekstova o tehnološkom preduzetništvu i njegovim glavnim segmentima – poslovnom razvoju, investicijama i butstrepovanju, zapošljavanju, pivotu i skaliranju, akvizicijama ali i o neuspehu i šta on zapravo znači.

Tekstovi će pokriti ceo preduzetnički put – od pronalaženja ideje i validacije problema, preko pronalaženja onih koji će uložiti u vašu ideju, do rasta kompanije i strategijama za dalje. Spremili smo veoma detaljan sadržaj na osnovu praćenja i razgovora sa domaćim startapima.

Među njima su Nordeus, Devana Technologies, Activecollab, Pubsonic i čak 20 drugih. DataMaid, domaći sinonim za dobar pič daće savete o tome kako da im ukradete titulu i napravite pič koji će investitori i korisnici obožavati. TruckTrack, dobitnik skoro 300.000 EUR investicija od Londonskih top fondova i to pre nego što su kreirali proizvod pričaće o tome kako da privučete investitore i kreirate pravi odnos sa njima, dok će FishingBooker ekipa podeliti sa nama kako su došli do klijenata u 44 zemlje širom sveta za manje od godinu dana, a bivši umetnički direktor poznate marketinške agencije – zašto je napustio izgrađenu karijeru kako bi osnovao svoj startap.

Pričaćemo i o dobrim i lošim stranama investicije i koliko je teško butstrepovati svoj startap, a Rade Joksimović, koji je svoju prvi startap prodao za šestocifreni iznos daće svoje viđenje izlaza iz kompanije.

Letnja škola preduzetništva se dobrim delom oslanja na program Startap Akademije, i možemo reći da predstavlja dobar uzorak sadržaja koji polaznici ove startap škole imaju prilike da upoznaju. Treća generacija Startap Akademije počinje u oktobru, a njen programski direktor Aleks Čović najavljuje intervjue, studije slučaja i priče koje stoje iza nekih od najboljih domaćih startapa:

Alex CovicObrazovanje preduzetnika je tema koja je kompleksna gotovo koliko je važna, i sažeti lekcije naučene tokom razvojnog puta jednog uspešnog startapa ne predstavlja lak zadatak. Sa tim izazovom se Startap Akademija uspešno nosi već treću godinu, i verujem da je Letnja škola preduzetništva dobra prilika da se neke od najvažnijih lekcija koje smo svi zajedno naučili predstave i široj zajednici.

Istovremeno, verujem da je peer-to-peer pristup koji daje najbolje rezultate kada je  preduzetničko obrazovanje u pitanju, odnosno da preduzetnici i oni koji žele da to postanu najviše mogu naučiti iz iskustava svojih kolega. Upravo ovaj pristup koristimo na Startap Akademiji, i verujem da će se podjednako uspešnim pokazati i kada je Letnja škola preduzetništva u pitanju.

Škola je osmišljena kao serija tekstova sa intervjuima i studijama slučaja, a sagovornici, osnivači domaćih uspešnih startapa jedva čekaju da podele svoje priče sa svojim kolegama, ali i onima koji su se tek odlučili ili se odlučuju na ovaj put.

Zoja Kukić, urednica Startita obrazložila nam je ovo partnerstvo i ukazala zašto je sada pravo vreme za ovakav tip preseka domaćeg preduzetništva:

zoja-200x300Osnovni razlog što smo se odlučili na ovaj korak leži u razvoju domaće scene. Dostigla je nivo kada može da se napravi detaljna analiza uspeha startapa, a paralelno broj onih koji se upuštaju u preduzetništvo ili se razmišljaju da to urade raste, a to vidimo kroz rast naših čitalaca i posećenosti i novih lica na našim i drugim startap događajima.

Razlog zašto smo odlučili da ovo uradimo baš sa Startap akademijom je u tome da se startapi koji su prošli kroz njihov program dosta izdvajaju od ostalih sa domaće scene, kako uspesima, tako i kroz uključenost i znanje.

Skraćene verzije tekstova biće objavljivane na Startitu dok pune verzije možete dobiti prijavljivanjem na Startit newsletter zato klik klik i prijavite se, prvi tekst stiže u inbox već u sredu, 30.jula!

Prijava za njuzleter

* indicates required 

Dunja Lazić

Objavio/la članak.

četvrtak, 24. Jul, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije