Privedeni Niški programeri bi za 20 dana mogli da budu isporučeni SAD-u: Šta znamo o celom slučaju?

Zbog sumnje da su varali putem platformi za onlajn trgovanje na berzama, jedanaestoro Nišlija bi moglo da odgovara pred pravosudnim organima Sjedinjenih Amerikih Država. Među njima su i programeri, koji su navodno bili zaduženi za kreiranje i administraciju tih platformi.

Petar Paunović
04/09/2020

Kako za Startit Dnevnik kažu u Tužilaštvu za organizovani kriminal, 11 Nišlija jeste privedeno zbog navodnog kršenja američkih zakona. Međutim, objašnjavaju da domaći nadležni organi ne vode istragu protiv privedenih, već samo postupaju po zamolnici Amerike. Sumnja se da su ove Nišlije stvorile i promovisale najmanje 16 lažnih investicionih platformi na internetu i tako zaradile 70 miliona dolara.

Kako su Južne vesti pisale, ova grupa je pronalazila investitore širom sveta, uključujući i one u Severnom okrugu države Teksas. Upravo zbog toga što se desilo u Teksasu, nadležni u SAD-u su pokrenili istragu, pa oni jedini znaju sve informacije. No, FBI domaćim medijima ne daje detalje o čitavom slučaju, a njih ne saopštavaju ni nadležni organi Srbije. 

Advokat nije upoznat s dokazima protiv klijenata

U našu zemlju bi trebalo iz SAD da stigne i zamolnica za izručenje, ali na nju se još čeka. Rok je 24. septembar. Tada možda saznamo i detlaje. Advokat četvoro pritvorenih, Milan Petrović, jedini odaje nekoliko informacija za Startit Dnevnik.

Kaže da još nije upoznat s bilo kakvim dokazima za dela koja se njegovim klijentima stavljaju na teret, iako je od privođenja prošlo više od mesec dana. Smatra da se ne može govoriti o grupi koja organizovano radi od 2011. godine jer ima onih koji su u čitavom poslu dosta kraće. Šta je tačno bio posao koji su  privedeni programeri radili?

„Oni su pravili platforme za binarne transakcije, koje su potom prodavali trećim licima. Postoji mogućnost da su ta lica zloupotrebila te softvere. Naši klijenti nisu bili vlasnici tih platformi, oni su ih izrađivali i bili su tehnička podrška”, objašnjava naš sagovornik. 

Šta su ishodi trenutne situacije?

Međutim, da li su programeri znali za navodne prevare, da li su na bilo koji način u tome učestvovali, i kakva je uloga i odgovornost ostalih sedmoro osumnjičenih, za sada zvanično nema informacija.

Trenutna situacija ima tri potencijalna ishoda. Prvi je da se po isteku 60 dana svi osumnjičeni nađu na slobodi, jer toliki je rok da američke institucije reaguju. Drugi je da se pošalje zahtev za izručenje i da pravosudni organi u Americi nastave slučaj. Treći je da Amerikanci pošalju zamolnicu srpskom pravosudnom sistemu da preuzme i vodi ceo postupak.

Ono na čemu insistira advokat Petrović jeste da predmet pređe u ruke domaćeg pravosuđa, koje može da ispita ko je tu, kako i koliko odgovoran. 

Na koji način su tačno svi bili povezani, da li su bili zaposleni u jednoj firmi – to je pitanje na koje nismo uspeli da dobijemo odgovor ni od samog advokata. Kaže samo da su u pitanju mladi programeri, od kojih je većina između 25 i 35 godina i da su oni radili za strane IT firme. 

U ceo ovaj posao uvučen je i američki glumac Stiven Sigal. On je bio promoter Bitcoiin2Gen, koji su ove Nišlije navodno izradile i zbog toga je krajem februara platio kaznu u Americi. 

Petar Paunović

Objavio/la članak.

petak, 4. Septembar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije