Šta je ispod haube internet senzacije Prisma čiji AI oslikava ceo internet?

Prisma je viralna aplikacija koju je napravila ekipa iz Moskve, a koja pretvara vaše fotografije u umetničke slike.

Dok sveži brucoši Fakulteta likovnih umetnosti i dalje slave upis na fakultet, iz Rusije nam stiže Prisma, viralna aplikacija zasnovana na veštačkoj inteligenciji koja pretvara vaše slike u primerke visoke umetnosti. Odnosno, ne pretvara, već algoritam dubokog učenja pravi nove slike. Kako?

Tanja Mladenović

Ceo proces dešava se u oblaku, na serverima Prisminog tima, a ne na vašem uređaju. Međutim, niko ne zadržava vaše originalne slike. Moisejenkov, lider tima koji stoji iza aplikacije za TechCrunch kaže:

Alexey MoiseenkovMi ne čuvamo (originalne) slike. Ne znamo ko je poslao slike, ne znamo ni kako izgleda sama fotografija jer je to za nas nečitljiv format. Mi samo sačuvamo rezultat neko vreme, zbog onih kojima je loša internet konekcija kako bi mogli ponovo posle da se konektuju, a mi da im dostavimo rezultat na uređaj.

Duboko učenje i neuralne mreže

Kada je u pitanju sama tehnologija, Moisejenkov kaže da tim koristi algoritme dubokog učenja i neuralnih mreža kako bi procesuirao fotografije.

Na serveru imamo otprilike tri neuralne mreže i svaka radi različit zadatak koji je otprilike zasnovan na tome da izvuče stil iz određene umetničke slike i onda primeni taj stil na fotografiju i odradi još neke trikove kako bi sam proces bio ubrzan.

Marija Gavrilov Prisma

Nije isto kao Instagram

Neuralne mreže su od suštinske važnosti jer Prismini filteri zapravo nisu filteri, već slika kreirana od “praznog platna” – koristeći dve vrste podataka kao inpute kako bi generisala finalnu fotografiju. Dakle, to nije kao Instagram, da filter jednostavno “pređe preko” vaše fotografije, već algoritam dubokog učenja uzme vašu sliku kao uzor i onda ispočetka u određenom umetničkom stilu naslika vašu fotografiju koju ste odabrali. Tako da, algoritam je ovde skoro kao pravi umetnik.

Ideja za aplikaciju je došla nakon što je Moisejenkov video sličan algoritam na internetu koji je mogao da procesuira fotografije u stilu određenih slikara. Međutim, kako kaže, problem je bio što je to bilo veoma, veoma sporo.

Startit Centar Mondrian

Prostorije Startit centra u stilu Mondriana

Tom algoritmu je trebalo 10 minuta ili čak ceo sat, a korisnici kada su na mobilnom telefonu žele rezultat odmah, a ne da čekaju toliko dugo, stoga je pomislio da bi mogao to da unapredi. Dva meseca su stvarali matematičku osnovu ove aplikacije, a onda su od sredine aprila dva meseca radili samo na izradi koda.

Uspehu aplikacije doprinelo je to što lako možete da podelite svoje rezultate na Instagramu i Facebooku. Prisma ne želi da se takmiči sa tim velikim društvenim mrežama, i iz tima kažu da je jednostavnost aplikacije verovatno i najveći razlog uspeha – odaberete sliku, izaberete filter i dobijete rezultat.

Pre ove aplikacije na sličnim servisima za ovakve efekte bilo bi vam potrebno mnogo više od jedne sekunde koliko je potrebno Prismi, ili veoma dobro poznavanje Photoshopa.

Što se tiče budućnosti aplikacije, Prisma već ima neke investitore i ponude za akviziciju od mnogo velikih kompanija, toliko da Moisejenkov ne stiže da razgovara sa njima. Iako je ovo naizgled samo obična aplikacija za filtere vaših slika, ono što je ispod haube je sigurno veoma vredno u svetu tehnologije i biće zanimljivo videti koji će biti sledeći koraci tima iz Moskve.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Strahinja Krstić

  • Tuesday, 12. July 2016.

    Moisejenkov je njegovo prezime :D Popravite, pls

  • Tuesday, 12. July 2016.

    Prepravljeno! Hvala na sugestiji :)

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu