Preminuo Klejton Kristensen, kreator jedne od najuticajnijih poslovnih teorija koje su oblikovale IT industriju

Klejton Kristensen, tvorac teorije „podrivajuće inovacije” (eng. disruptive innovation”) koja je imala ključni uticaj na razvoj kompanija iz Silicijumske doline preminuo je u 67. godini života.

Marija Milutinović
27/01/2020

Radeći kao profesor na Harvardu, Kristensen je 1997. godine objavio revolucionarnu knjigu „Dilema inovatora“ (The Innovator’s Dilemma: When New Technologies Cause Great Firms to Fail) u kojoj je izneo svoju teoriju koju je nazvao podrivajuća inovacija, a koja će od tada imati jak uticaj na vodeće kompanije i zahvaljujući kojoj je za kratko vreme dobio status zvezde u oblasti menadžmenta.

Tokom narednih godina napisao je još desetak knjiga, ali nijedna nije imala takav odjek kao „Dilema inovatora“ u kojoj objašnjava kako kako novi i podrivajući pristupi inovaciji mogu da transformišu organizacije i pomognu u pronalaženju sasvim novih izvora razvoja.

Ono što je nju izdvojilo u moru naizgled sličnih knjiga je to što u njoj on nudi rešenje na tada često postavljano pitanje — zašto dominantne firme u određenim kategorijama izgube svoju poziciju izazivačima čiji proizvodi su naizgled lošiji i jeftiniji, kako se dogodilo da giganti poput Xerox-a, US Steel-a, Digital Equipment Corp-a posrnu, dok su druge tada manje kompanije počele da se razvijaju poput Amazon-a, Google-a, Apple-a koje i danas dominiraju na tržištu.

Njegov odgovor nije bio da su one zaostale u tehnološkom smislu, nego da su sve uradili onako kako je trebalo — pažljivo su slušali svoje najbolje kupce i ispunjavali njihove potrebe tako što su investirali u održivu tehnologiju koja je kupcima pružala uvećanje vrednosti. Problem je prema njegovom mišljenju bio u tome što su ih smernice „mudre poslovne prakse” sprečile u tome da investiraju u inovacije koje bi mogle sasvim da preokrenu njihovu industrijsku granu.

Koliko je njegova knjiga imala uticaja na razvoj mnogih kompanija u Silicijumskoj dolini govori i podatak da je bivši direktor Intel-a Adni Gruv ovu knjigu ocenio kao najvažniju koju je pročitao u poslednjih deset godina, a časopis Economist proglasio je ovu knjigu jednom od šest najbitnijih biznis knjiga ikada napisanih. Stiv Džobs je naveo da je Klejtonova knjiga ostavila “duboki uticaj” na njega, a uvrstio ju je na listu knjiga koje bi obavezno trebalo pročitati.

Na Harvardu je predavao izborni predmet koji je sam osmislio pod imenom Building and Sustaining a Successful Enterprise (Kreiranje i vođenje uspešnog preduzeća), nosilac je i pet počasnih doktorata, a bio je suosnivač firme Innosight koja se bavi konsaltingom u oblasti menadžmenta i investicija.

I pored ogromnih uspeha i nagrada koje je dobio tokom svoje karijere, ono što ostalo manje poznato javnosti bilo je njegovo loše zdravstveno stanje. Sa trideset godina dijagnostikovan mu je dijabetes tipa 1, a do svoje 60. godine pretrpeo je srčani i moždani udar i rak. Preminuo je u 67. godini u bolnici u Bostonu.

Marija Milutinović

Objavio/la članak.

ponedeljak, 27. Januar, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije