Preduzetništvo kao budućnosti nauke — meetup o neurorevoluciji

Meetup će se održati u sredu, 25. aprila u novosadskom Startit Centru.

Miloš Aleksić
19/04/2018

Smanjenje sredstava za naučnike i ograničeni promet na fakultetskim pozicijama naveli su mnoge postdoiplomce da napuste univerzitete i pronađu posao u drugim oblastima. U žurnalu „Priroda i Nauka” ovaj problem je nazvan „PhD problem” zbog toga što ima previše doktoranata, a nedovoljno posla. Međutim, možda bi preduzetništvo moglo da bude rešenje ovog problema.

Tokom meetupa razgovaraće se o Backyard Brainsu, netradicionalnoj akademskoj instituciji i startapu baziranom na alatima i tehnologijama neurologije. Kao cilj izlaganja zamišljeno je da se, prateći putanju kompanije od skromnog fakultetskog startapa do profitabilne multinacionalne kompanije, predstavi motivacija i pokaže potreba da se neurološki alati plasiraju na tržište.

Na predavanju će biti prikazana i demo verzija tehnologije koja je usmerena na upoznavanje ljudskog nervnog sistema. Takođe, koristeći jednostavne setove neuroloških alata koji su popularizovani kroz brojne TedTalks i Mythbuster video-klipove, biće predstavljeno na koji način je moguće angažovanti sledeću generaciju neurologa.

Iza svega ovoga stoje DIY alati za istraživanje neurofiziologije, električne stimulacije, uticaja mikro-simulacionih efekata na ponašanje životinja, neurofarmakologije, pa čak i neuroprotetike i optogenetike.

O predavaču

Greg Gejdž je suosnivač i izvršni direktor kompanije Backyard Brains. Greg je neurolog i elektroinženjer koji voli da ekperimentiše sa raznim električnim stvarima i spravicama. Trenutno razvija nove alate, nastavne programe i eksperimente koji omogućavaju širem krugu ljudi da učestvuje u otkrivanju neurologije.

On je viši saradnik TED-a, nagrađivani istraživač u Nacionalnom institutu za zdravlje, a bivši američki predsednik Barak Obama ga je prepoznao kao šampiona promene, zbog svoje posvećenosti nauci.

Prijava

Meetup će se održati u sredu, 25. aprila od 18 časova u novosadskom Startit Centru. Prisustvo dogadjaju je besplatno, ali je prijava obavezna i vrši se putem ove forme.

Miloš Aleksić

Objavio/la članak.

četvrtak, 19. April, 2018.

IT Industrija

🔥 Najčitanije