Džastin Žu, izvršni direktor marketinške platforme Iterable Inc. iznenada je dobio otkaz prošle nedelje, naizgled zato što je uzeo LSD pred jedan sastanak koji je održan 2019. godine. Međutim, iza odluke Odbora i suosnivača kompanije da prekinu saradnju sa Žuom možda stoji i činjenica da je prethodnih deset meseci razgovarao sa novinarom Bloomberg-a o svom iskustvu na mestu CEO-a, izazovima sa kojima se susreće u Silicijumskoj dolini zbog svog kineskog porekla, kao i sukobima sa dva ključna investitora kompanije.

Žu je potvrdio da se incident sa psihodeličnom drogom zaista dogodio. Kako kaže za Bloomberg, plan je bio da uzme manju dozu kako bi poboljšao koncentraciju na sastanku, ali je greškom uzeo previše. Međutim, deluje da je jedan od glavnih razloga za njegovo otpuštanje bila upravo Žuova odluka da ne prekine razgovore sa Bloomberg-om nakon što su to od njega investitori tražili.

Žuov odnos sa investitorima je bio napet i pre njegovih razgovora sa Bloomberg-om. Kako taj medij navodi, na sastanke sa potencijalnim investitorima dolazio je u šorcu i majici, što je stvaralo probleme. Jednom prilikom je Žuu član Iterable odbora stavio do znanja da nakon sastanka sa VC kompanijom Geodesic neće doći do ulaganja, implicirajući da je barem delom do toga došlo zbog njegovog ležernog oblačenja.

Žuovo otpuštanje je izraslo u priču koja dotiče mnoge stereotipe Silicijumske doline: osnivače koji se ne ponašaju kao konvencionalni biznismeni, potragu za dodatnom produktivnošću upotrebom droga i rizike otvorenog razgovora o pritiscima posla. To je takođe priča koja se bavi pitanjima društvene i posebno rasne jednakosti u IT industriji i američkim društvom u celini.