Preduzetnici koji ne izdaju elektronske fakture mogu biti kažnjeni sa do 500.000 dinara

Prema najavljenim propisima svi privrednici biće u obavezi da koriste elektronske fakture.

Stefan Alidini
10/03/2021

U skladu sa Zakonom o računovodstvu („Sl. glasnik RS“, br. 73/2019, član 9, stav 3. i član 64, stav 3.) privreda i javni sektor imaju obavezu da koriste elektronske fakture i ta obaveza stupa na snagu 31. decembra 2021. godine, a u slučaju javnog sektora, stupa na snagu 1. jula 2021. godine. Najavljeni Zakon o elektronskom fakturisanju uređuje obavezu elektronskog fakturisanja i znatno će izmeniti dosadašnju praksu.

Kako je za portal biznis.rs izjavila Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije, ovo predstavlja dodatni izdatak i povećanje troškova u radu poreskih obveznika, i doprinosi pravnoj nesigurnosti.

Kompanije će morati da nadograde informacione sisteme radi automatskog elektronskog fakturisanja, ili da naprave sistem ili ručno unose fakture, a moraće i da obezbede elektronske fakture za isplate van sistema, prenosi Nova ekonomija, što će sve opteretiti domaće privrednike. 

Nacrt Zakona o elektronskom fakturisanju predviđa i uvođenje informacionih posrednika, koji uz saglasnost Ministarstva finansija mogu da pružaju usluge izdavanja, evidentiranja, obrade, primanja, dostavljanja i čuvanja elektronskih faktura.

Predsednica Računovodstvene komore Srbije je naglasila da elektronsko fakturisanje povlači sobom pitanja sigurnosti i poverljivosti podataka, kontrole verodostojnosti podataka koji se čuvaju ili šalju, itd. 

Posebno je istakla i problem velikih kazni — za privredna društva do 2 miliona dinara a za preduzetnike do 500 hiljada dinara — kao i da nedoumice malih i srednjih preduzeća povodom novog sistema mogu ozbiljno da ih ugroze.

Nije jasno koji procenat preduzetnika će biti u stanju da samostalno obrađuje i unosi elektronske fakture, niti koliku će to pometnju uvesti u njihovo poslovanje. Nije poznat ni broj onih koji će morati da se oslone na usluge autorizovanog posrednika, niti koliko bi takve usluge finansijski opteretile privrednike.

Kao što se može videti, ove najave podižu više pitanja nego odgovora, a na mnoge ćemo, u narednom periodu, odgovoriti na Startit Dnevniku.

Stefan Alidini

Objavio/la članak.

sreda, 10. Mart, 2021.

IT Industrija

🔥 Najčitanije