Iz Srbije
za ceo svet.

U Microsoft Development Centru u
Srbiji oblikujemo budućnost računarstva.

Nova investicija Microsofta u razvojni centar u Srbiji — još 55 mesta za inženjere koji će razvijati globalne proizvode iz Beograda

Microsoft Development Centar u Srbiji je samo pet meseci nakon najveće investicije u svojoj istoriji dobio još jednu potvrdu inženjerskog talenta Srbije. Nakon inicijalnog širenja Azure tima o kome smo pisali, centrala Microsofta želi da ga dodatno proširi sa novih 20 mesta, ali i da proširi beogradski tim koji radi na Microsoft Office rešenjima sa 35 novih inženjerskih pozicija u njemu. Microsoft Office je jedan od najpoznatijih i najuspešnijih softverskih paketa u istoriji koji koristi više od jedne milijarde ljudi, u preko 140 zemalja sveta i na preko 100 jezika.

Ponosni smo na razvoj našeg centra i na sve veće poverenje koje nam se ukazuje, jer potvrđujemo da ulaganje u naš beogradski centar donosi i napredak celoj kompaniji. Od novembra smo zaposlili 60 novih kolega koji su već postali integralni deo tima.


Ovim smo pokazali naše mogućnosti, da možemo da zaposlimo tu količinu ljudi, odnosno da u Srbiji ima puno talenta.

– Dragan Tomić, direktor MDCS-a

Rad na proizvodu koji koristi svaki šesti čovek planete


Beogradska ekipa Microsofta koja se bavi Office rešenjima je podeljena u dva tima — Office Canvas i Office Media Group. Ovi timovi inoviraju koristeći veštačku inteligenciju i druge napredne tehnologije kako bi unapredili korišćenje Microsoft Office paketa krajnjim korisnicima.

Office Canvas tim radi na tehnologijama koje omogućavaju razumevanje sadržaja dokumenata, slika i različitih tipova dokumenata tokom kojih je razvio veliki broj funkcionalnosti, tehnologija i servisa koji omogućavaju poboljšanje produktivnosti korisnika. Jedno od rešenja koje razvijaju je napredna pomoć pri pisanju i stilizovanju dokumenata, kao i servisi za konverziju dokumenata.

Office Media Group tim kroz proizvode poput Word-a, PowerPoint-a i Excel-a radi na razvoju implementacije i kreiranju modernih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, kako bi olakšali korisnicima gledanje, kreiranje i menjanje video snimaka.

U beogradskom razvojnom centru timovi rade end to end razvoj, modeliranje i produktizaciju Machine Learning-a, što se retko gde radi. Uglavnom su to segmentirane grupacije koje posle sklapaju kockice u jedan proizvod. Mi ovde radimo na tome da razvijamo end to end funkcionalnosti i proizvode bazirane na Machine Learning algoritmima i modelima.


– Dragan Tomić, direktor MDCS-a

Microsoft-ov tim konstantno raste

Microsoft Development Centar u Srbiji je u posledenje tri godine značajno porastao — u tom periodu broj inženjera u Beogradu je dupliran, a samo u prethodnoj godini je porastao za 50 odsto. Iz MDCS-a najavljuju nastavak ovog trenda rasta i u narednom periodu:

Stalan rast beogradskog centra omogućava najkvalitetnijim softver inženjerima i inženjerkama iz Srbije da u svojoj zemlji rade u jednoj od top pet IT kompanija. Takođe, počeli smo da privlačimo i internacionalne talente i stavljamo Srbiju na mapu za dolazak inostranih talenata koji bi komplementirali radnu snagu u Srbiji, da domaće kompanije, kao i inostrane, mogu da obavljaju neke poslove i zaduženja koja trenutno ne postoje kod nas na tržištu.


– Dragan Tomić, direktor MDCS-a

U Microsoftovom razvojnom centru navode da su nova ulaganja, naročito u beogradski Office, pokazatelj strateškog ulaganja te da će se taj tim dalje razvijati i još bolje pozicionirati u globalnom Office ekosistemu, kao i opšti pokazatelj posvećenosti Microsofta potencijalima talenta sa ovih prostora.

Pridruži se MDCS-u i budi jedan/a od 55 inženjera koji će dobiti priliku da rade na razvoju Microsoft Office paketa, kroz implementaciju i izradu najnovijih modela i algoritama mašinskog učenja.