Stvaranjem NFT-jeva do

boljeg obrazovanja u Srbiji

Sve o saradnji škole Pionir i inkubatora 3327

Pionir slobodna škola prva u Srbiji napravila i prodala nezamenjive tokene kako bi unapredila obrazovanje

Akciju je prvi podržao inovacioni inkubator 3327 koji je tom prilikom kupio prva dva nezamenjiva tokena.

Pionir slobodna škola, koja svojim projektima pokušava da inovira sistem obrazovanja, nedavno je počela da pravi prve NFT-jeve u Srbiji kako bi prikupila sredstva za dalji rad. Ovu akciju je prvi podržao inovacioni inkubator 3327 koji je tom prilikom kupio prva dva nezamenjiva tokena — Nikole Tesle i Arona Švarca.

Mladi umetnik Aleksa Petkov (14), ujedno i učenik škole, stvorio je kolekciju nezamenjivih tokena pod imenom „Pioniri”, koja treba da predstavlja „ljude koji su predvodili promene za bolje čovečanstvo”. 

Drago mi je što konačno mogu da učestvujem u nekom velikom projektu, jer želim da ovo bude početak jednog pokreta spajanja ljudi i smanjivanja nepravde koje je tržište nanelo umetnosti, i prilika da damo prostor onima koji stvaraju da budu saborci u novom životu umetnosti, da žive i stvaraju slobodno.


– Aleksa Petkov, umetnik i učenik Pionir slobodne škole

Prvi tokeni, u vidu portreta Nikole Tesle i Arona Švarca, prodati su u privatnoj aukciji. Svi portreti su obogaćeni digitalnim slojem, i kod na njima će omogućavati svima da pristupe sadržaju o ličnosti koji će se menjati vremenom.

Sami NFT-jevi mintovani su na OpenSea platformi, koja ne zahteva programersko znanje koje je inače potrebno za izradu tokena. Platforma omogućava grafički interfejs gde umetnik može da doda svoj rad i od njega napravi NFT, vezujući ga za token na blokčejnu.

Pionir škola nastala je na Zamphyr konceptu slobodnog obrazovanja koji je osmislio Marko Kažić, trenutni upravitelj. U pitanju je rekonceptualizacija postojećeg obrazovnog sistema i potpuno preosmišljavanje svih temeljnih pretpostavki — obrazovanje za koje se Pionir zalaže je otvoreno, slobodno, integrativno, i odvija se kroz projekte, praktičan i udruženi rad, vođeno učenje, i samostalni razvoj. 

Škola kroz projekte i korišćenje novih tehnologija pokušava da razvije novu generaciju „izuzetnih digitalaca” i svojim postojanjem dovede u pitanje naše ideje o tome šta je učionica, obrazovanje, učenje i znanje. Neizmenjivi tokeni su primer projekta kojim škola pokušava da podstakne svoj razvoj kako bi mogla da pokrene još ambizioznije projekte.

U najboljem slučaju, želimo da pokrenemo projekat razvoja nove crowdsource-ovane i open source pametne zgrade za našu školu, koja bi uključivala i biblioteku i laboratorije za razvoj. Ukoliko sredstva budu manja od željenih, plan je da se adaptira i proširi postojeći prostor u kojem se škola nalazi, kao i da se kupi oprema koja nedostaje, prvenstveno osciloskop, laserski sekač, 3D štampač, kao i dosta druge opreme koja nedostaje.

– Marko Kažić, upravitelj Pionir slobodne škole.

Imajući sve ovo u vidu, nije čudo što je škola svog partnera našla baš u 3327. Ovaj inovacioni tehnološki inkubator nastao je pod okriljem kompanije MVP Workshop, pionira razvoja blokčejn tehnologije u Srbiji. 3327 deli i neke od ključnih vrednosti Pionir škole — razvoj novih tehnologija, razvoj novih i modernijih sistema obrazovanja, posvećenost otvorenom pristupu znanju i eksperimentisanju sa novim i uzbudljivim idejama. 

Ekipa iz MVP Workshop-a, firme koja je i sama nastala zahvaljujući grassroot inicijativama lokalne (u širem smislu te reči) IT web dev zajednice, visoko ceni vrednost ludačkih inicijativa zasnovanih na premisi „nek bude što biti ne može”. Ta premisa udružena sa high-tech inovacijom uspeva stostruko, i.e. 100x. Pionir ekipa, Marko Kažić imenom i prezimenom, pokazuje znakove te ludosti, i tog umnožavanja, i naravno da smo ideju podržali kroz kupovinu NFT-ijeva, za koje smo sigurni da će vremenom sve više dobijati na vrednosti, i.e. 100x. Ideja da se oslikaju, i tokenizuju naši junaci, od Tesle do Swartza, i postanu non-fungible nam se jako svidela.


– Mališa Pušonja, ideator 3327 inkubatora

Radi postizanja tih ciljeva, 3327 razvija i niz sopstvenih obrazovnih programa koji treba da stvore dinamičnu zajednicu oko Web 3.0 tehnologija, i odneguju kulturu eksperimentisanja i prevazilaženja izazova. Jedan od takvih projekata je i inovativni letnji kamp, koji se sastoji od niza od 6 izazova organizovanih iz nedelje u nedelju, koje timovi polaznika treba da prevaziđu uz pomoć mentora, i tako kroz igru i takmičenje steknu iskustvo u Web 3.0 tehnologijama i osvoje nagrade.

Pored toga, 3327 organizuje i plaćene prakse, gde zainteresovani kandidati kroz timski mentorski rad, mogu da za kratko vreme steknu iskustvo u eksperimentisanju sa blokčejn tehnologijom, rade sa vrhunskim inženjerima na nekim od mnogih projekata, i tako dobiju mogućnost da i sami postanu pioniri u jednoj od najdinamičnijih oblasti savremenog IT-ja.

Dok je Pionir slobodna škola posvećena nečemu što zove „Obrazovanje 2.0”, 3327 posvećen je konceptu „Intern 3.0” — obe ideje neguju otvorenost, samostalnost, slobodan duh i nezavisnost, i pokušavaju da unaprede društvo, svako u svom kontekstu. 

I dok se Pionir trudi da obrazuje novu generaciju mladih i nezavisnih ljudi, 3327 upravo takvim pojedincima želi da predstavi sve prednosti koje nude najsavremenije tehnologije, i kako baš one mogu da predstavljaju naredni korak u njihovom samostalnom razvitku.

Kako je već naznačeno, dva neizmenjiva tokena samo su početak. Sledeći su u planu Ričard Stalman, tvorac slobodnog softvera, i Aleksandra Elbakjan, programerka koja stoji iza sci-hub-a. Ostali tokeni će biti najavljeni na Facebook, Twitter ili Matrix nalogu Pionir škole, pa će se potom naći na javnoj aukciji na OpenSea platformi, a nadmetanja će biti otvorena po početnoj ceni od 2 ETH po tokenu. 

U međuvremenu, svi koji donacijama ili na neki drugi način žele da podrže školu Pionir, mogu ih kontaktirati putem sajta.