Prednosti Amazon Web Services za startape — radionica

Ove subote SEE ICT organizuje novu radionicu (10. 11., 12-16h, KCG) u sklopu projekta Startap radionica koje omogućavaju Limundo i Erste Bank Srbija/GoodBee fondacija. Radionica je posvećena Amazon Web Services i njihovim prednostima i načinima primene za startape. Radionicu će voditi Sonja Kesić koja nam je pripremila i članak koji predstavlja uvod u ono o

Sonja Kesić
05/11/2012

Ove subote SEE ICT organizuje novu radionicu (10. 11., 12-16h, KCG) u sklopu projekta Startap radionica koje omogućavaju Limundo i Erste Bank Srbija/GoodBee fondacija.

Radionica je posvećena Amazon Web Services i njihovim prednostima i načinima primene za startape. Radionicu će voditi Sonja Kesić koja nam je pripremila i članak koji predstavlja uvod u ono o čemu ćemo pričati u subotu. Prijavite se za učešće u radionici do srede uveče. 

***

Zbog činjenice da je kod većine startapa na početku razvoja nemoguće definisati zahteve, najčešće rešenje je razvijanje prototipa. Osnovne karakteristike prototipa, da bi se ideja validirala, moraju da budu niska cena, fleksibilnost i jednostavnost korišćenja.

Ako pričamo o serverima i infrastrukturi, tradicionalni način podrazumeva procenu kapaciteta i pozamašna početna ulaganje. Obzirom da većina startapa najčešće raspolaže samo dobrom idejom (mada je i to često upitno) i malim ili nikakvim resursima, poželjna su tek minimalna ulaganja u infrastrukturu. Ovde u igru uskače Amazon Web Services.

Više je razloga zašto se AWS odlično uklapa u ovakav scenario, a jedan od najvažnijih je elastičnost.

Struktura AWSa se može objasniti kao neograničen skup infrastrukturnih blokova različite veličine i mogućnosti koji se mogu dodavati i oduzimati prema potrebi. Pri tome, ne morate brinuti da li ste se odlučili za previše blokova jer će vam AWS naplatiti samo iskorišćene resurse. Upravo na to se odnosi jedna od glavnih deviza AWS-a koja glasi “Pay what you use, use what you need”.

Vraćamo se na klasičan razvoj. Posle postavljanja infrastrukture i samog deploy-a “inhouse” rešenja zahtevaju konstantan monitoring, održavanje i različita testna okruženja i troškove, i još troškova… AWS je i ovde opet u prednosti jer pruža ove alate “out of the box” putem svojih servisa CloudWatch i CloudFormation.

Ne sme se zaboraviti ni skalabilnost koju AWS pruža. Jedna od “slatkih” muka za startape je kriza uspeha. Napravili ste odličnu aplikaciju, svi žele da je koriste, ali kako podržati tolike zahteve? Na scenu stupa AWS Auto Scaling servis koji omogućava skaliranje resursa prema trenutnim potrebama.

O ovim i drugim servisima koje AWS pruža više na radionici ove subote!

Više informacija možete videti i u originalnoj najavi na IT Događajima, a rok za prijavu za učešće u radionici je sreda 7. novembar u ponoć a tu je i → link za prijavu.

Sonja Kesić

Objavio/la članak.

ponedeljak, 5. Novembar, 2012.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ