O data science modelima za prilagođavanje proizvoda korisniku na novosadskom FTN-u

O data science modelima koje Microsoft koristi kako bi svoje proizvode prilagodio korisnicima, ali i drugim izazovima sa kojima se susreću data scientisti, saznajte na predavanju dr Igora Ilića na novosadskom FTN-u.

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, u okviru predmeta Sistemi skladišta podataka, organizuje predavanje o data science projektima Microsoftovog razvojnog centra.

U MDCS-u (Microsoft Development Center Serbia) veliki broj timova razvija najrazličitiju paletu proizvoda — od MS Office-a, preko prepoznavanja rukopisa do Bing pretraživača.

Ipak, jedan od najvećih timova bavi se razvojom Microsoftove cloud platforme Azure.

Cloud tehnologija omogućava uvid u korisničke navike kakav do sada nikada nismo imali. Podaci o korišćenju različitih aplikacija, koji su do skora postojali izolovano za svakog klijenta, sada su nam dostupni. Na osnovu ovih podataka možemo poboljšavati softvere brže i preciznije.

Podaci o korišćenju takođe implicitno dovode do toga da je moguće u realnom vremenu prilagoditi proizvod za svakog korisnika, u zavisnosti od načina na koji ga koristi.

Ne postoje dva korisnika kojima se proizvod ponaša na isti način — u zavisnosti od načina upotrebe, proizvod se menja i prilagođava tako da svaki korisnik ima najveću verovatnoću za najbolje moguće iskustvo.

O optimalnom ponašanju proizvoda na cloudu odlučuju data science modeli.

Svaki od ovih modela se, zbog prirode clouda, pokreće na milionima signala u veoma kratkim vremenskim intervalima, te se problemi sa kojima se data scientisti susreću u ovom domenu razlikuju od problema u domenima sa mnogo manje varijabli i vremenskih ograničenja.

Na predavanju će se pričati upravo o ovakvim modelima.

Takođe, jedan deo predavanja će biti posvećen radu u MDCS-u, ali i generalnoj problematici pozicije data scientista u različitim industrijama.

O predavaču

Predavanje će, ispred MDCS-a, održati dr Igor Ilić.

Igor se bavi različitim tipovima modelovanja u nauci, energetici, finansijama i, sada, IT industriji.

Završio je master studije na Ekonomskom fakultetu, a doktorirao elektrotehniku na ETF-u u Beogradu.  Pre zaposlenja u Microsoftu radio je kao kvantitativni analitičar u investicionoj banci Goldman Sachs u Londonu.

Trenutno radi u Azure SQL timu, gde je uključen u razvoj tehničkih i biznis modela za obezbeđenje performansi korisničkih baza podataka.

Mesto i vreme

Predavanje će se održati u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ove srede, 21. decembra, u 15 sati. Za prisustvo nije potrebna posebna prijava.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Dimitrije Milenković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu