O data science modelima za prilagođavanje proizvoda korisniku na novosadskom FTN-u

O data science modelima koje Microsoft koristi kako bi svoje proizvode prilagodio korisnicima, ali i drugim izazovima sa kojima se susreću data scientisti, saznajte na predavanju dr Igora Ilića na novosadskom FTN-u.

Dimitrije Milenković - 16. Decembar, 2016.

Odsek za primenjene računarske nauke i informatiku novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, u okviru predmeta Sistemi skladišta podataka, organizuje predavanje o data science projektima Microsoftovog razvojnog centra.

U MDCS-u (Microsoft Development Center Serbia) veliki broj timova razvija najrazličitiju paletu proizvoda — od MS Office-a, preko prepoznavanja rukopisa do Bing pretraživača.

Ipak, jedan od najvećih timova bavi se razvojom Microsoftove cloud platforme Azure.

Cloud tehnologija omogućava uvid u korisničke navike kakav do sada nikada nismo imali. Podaci o korišćenju različitih aplikacija, koji su do skora postojali izolovano za svakog klijenta, sada su nam dostupni. Na osnovu ovih podataka možemo poboljšavati softvere brže i preciznije.

Podaci o korišćenju takođe implicitno dovode do toga da je moguće u realnom vremenu prilagoditi proizvod za svakog korisnika, u zavisnosti od načina na koji ga koristi.

Ne postoje dva korisnika kojima se proizvod ponaša na isti način — u zavisnosti od načina upotrebe, proizvod se menja i prilagođava tako da svaki korisnik ima najveću verovatnoću za najbolje moguće iskustvo.

O optimalnom ponašanju proizvoda na cloudu odlučuju data science modeli.

Svaki od ovih modela se, zbog prirode clouda, pokreće na milionima signala u veoma kratkim vremenskim intervalima, te se problemi sa kojima se data scientisti susreću u ovom domenu razlikuju od problema u domenima sa mnogo manje varijabli i vremenskih ograničenja.

Na predavanju će se pričati upravo o ovakvim modelima.

Takođe, jedan deo predavanja će biti posvećen radu u MDCS-u, ali i generalnoj problematici pozicije data scientista u različitim industrijama.

O predavaču

Predavanje će, ispred MDCS-a, održati dr Igor Ilić.

Igor se bavi različitim tipovima modelovanja u nauci, energetici, finansijama i, sada, IT industriji.

Završio je master studije na Ekonomskom fakultetu, a doktorirao elektrotehniku na ETF-u u Beogradu.  Pre zaposlenja u Microsoftu radio je kao kvantitativni analitičar u investicionoj banci Goldman Sachs u Londonu.

Trenutno radi u Azure SQL timu, gde je uključen u razvoj tehničkih i biznis modela za obezbeđenje performansi korisničkih baza podataka.

Mesto i vreme

Predavanje će se održati u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, ove srede, 21. decembra, u 15 sati. Za prisustvo nije potrebna posebna prijava.