Poznati investitori a16z odvojili 300 miliona dolara i zaseban fond za kripto ulaganja

Cilj a16z crypto fonda je da se fokusiraju na slučajeve upotrebe u kojima nema mesta za spekulacije, jer žele da usluge kripto protokola koriste stotine miliona do milijardu ljudi.

Tanja Marin - 28. Jun, 2018.

Investicioni fond Andreessen Horowitz, čiji su osnivači Ben Horovic i Mark Andresen (koji se smatra jednim od otaca interneta zbog pravljenja pregledača Mosaic), objavio je pokretanje „a16z crypto“, investicionog fonda vrednog 300 miliona dolara. Kako mu ime kaže, ovaj novac fond će investirati u kripto i blockchain kompanije i projekte, dok je sam fond dizajniran tako da, kako kažu, ima najbolje karakteristike tradicionalnog investicionog fonda, a da je istovremeno prilagođen kripto okruženju.

Fond godinama investira u kripto

Andreessen Horowitz (“a” praćeno sa 16 slova do “z”) je jedan od najpoznatijih svetskih VC fondova, a između ostalih su investirali u Facebook, Instagram, Airbnb, Asanu, Github i mnoge druge poznate i uspešne tehnološke kompanije.

Jedna od njih je i Coinbase, što je samo deo njihovog kripto portfolija koji grade više od pet godina ulažući u startape, kompanije i valute, sa više od 20 kripto investicija. Investirali su u Ripple, kompanije koje su sada deo Coinbase-a, zatim OpenBazaar i Mediachain, a direktno su kupovali Bitcoin i Ethereum, što je dosta inovativna praksa za tako tradicionalnu industriju kao što je VC.

Kako je istakao jedan od partnera, Kris Dikson, to što su investitori koji su uložili novac u fondove Andreessen Horovitza uložili novac u a16z neće ni u kakvoj meri promeniti kurs ulaganja Andreessen Horovitza, koji će nastaviti da u istoj meri ulaže u preduzetništvo, potrošače ili zaštitu životne sredine. Osnivanje novog fonda sa svojim kapitalom za ulaganja, znači da će udvostručiti kripto ulaganja, zatim da više neće biti ograničenja i da će moći da ulažu i razgovaraju sa preduzetnicima koji rade na velikim i važnim projektima sa ekonomskim uslovima koji imaju smisla.

Fond je u prošlosti ulagao i u stable-coine, kriptovalute čija je vrednost vezana za neku drugu stabilnu imovinu ili valutu, poput zlata ili dolara. Podržali su Basis i Maker, jer smatraju da je važna ideja da se kriptovalute vežu za nešto poput američkog dolara, kako bi ih učinio sveobuhvatnijim i pristupačnijim, na obostranu korist.

Bez ulaganja u ICO projekte

Sa druge strane, fond se nije bavio ulaganjem u ICO projekte, ako se ne računa Filecoin, koji je ponuđen samo akreditovanim investitorima. Prema rečima Krisa Diksona u ovom fondu smatraju da je pristup demokratizacije odličan koncept i da im se sviđa ideja da što više ljudi može da učestvuju u investiranju, ali kako ICO projekti nisu regulatorno usaglašeni nisu se opredelili da investiraju niti u jedan od njih.

Misija

Cilj a16z crypto fonda je da se fokusiraju na slučajeve upotrebe u kojima nema mesta za spekulacije, jer žele da usluge kripto protokola koriste stotine miliona do milijardu ljudi. Kripto tokeni predstavljaju osnovnu odredbu imovine digitalnih mreža, ali njihova vrednost zavisi od broja praktičnih slučajeva primene, zbog čega im je, između ostalog, i važno da ih koristi što veći broj ljudi.

Uz to fond je struktuiran tako da podrži investicije na duži period, tačnije 10 godina ili duže. Ovo je jedan od razloga zbog kojeg a16z do sada nije prodao nijednu svoju investiciju, niti, kako naglašavaju, imaju nameru da ih prodaju.

Rubrika fintech je pod pokroviteljstvom Tradecore-a →