Postavite uslove potencijalnim poslodavcima — altTab obrće proces zapošljavanja seniora

Sajt HelloWorld.rs pokreće servis na kojem programeri mogu da postavljaju uslove kompanijama.

Aleksa Vidović - 11. Oktobar, 2017.

Sajt HelloWorld.rs je osnovan početkom 2015. godine, a od prošle godine se aktivno bavi istraživanjem domaćeg tržišta rada i zapošljavanja.

Nakon razgovora sa IT stručnjacima i HR-ovima došli su do zaključka da dosadašnji način zapošljavanja u ovoj branši nije adekvatan u svakoj situaciji, pogotovo kada su u pitanju profesionalci sa višegodinjim iskustvom.

Zato su ove godine pokrenuli servis altTab, namenjen upravo seniorima i kompanijama koje žele da zaposle ljude ovog profila.

Striktno za seniore

Stručnjaci koji imaju relevantno iskustvo u oblasti informacionih tehnologija uglavnom su pasivni po pitanju traženja posla. Cilj altTaba je da aktivira ovaj segment populacije, ili bolje reći da im omogući da ostanu pasivni — kandidati se samo registruju na sajtu i ponude kompanija im same stižu.

Kako bi popunio bazu kandidata HelloWorld.rs pozvao je svoje postojeće korisnike da počnu da koriste servis, a pored toga servis su promovisali i putem društvenih mreža i na stručnim konferencijama.

Od kako smo pokrenuli servis poseta nam konstantno raste, ali ono što je značajnije – vrtoglavo nam raste broj kandidata koji šalju zahtev za ulazak u bazu.

Što se poslodavaca tiče, do sada je servis testiralo 30 kompanija. Došlo je do 31 matcha (poklapanja zahteva programera i onoga što kompanija može da mu ponudi). Još uvek nemamo informaciju da li je došlo do zaposlenja, jer su mnoge selekcije još uvek u toku.

Obrnut proces zapošljavanja

Namera altTaba jeste da “obrne” proces zapošljavanja, odnosno da kandidatima omogući da postavljaju uslove poslodavcima i sami izaberu hoće li stupiti u kontakt sa zainteresovanim firmama ili ne. Za kandidate je servis potpuno besplatan, dok kompanije plaćaju po prihvaćenom zahtevu od strane kandidata.

Ideja za servis je došla nakon istraživanja urađenog kako među IT stručnjacima, tako i među ljudima koji se bave ljudskim resursima u IT kompanijama.

Sumirani utisci su sledeći: altTab vide kao inovativan pristup u podsticanju pasivnih kandidata, koji im štedi vreme prilikom selekcije i uvida u njihove zahteve i pitanja. Dopada im se što je u ovakvom modelu zapošljavanja inicijativa obostrana.

Glavna prednost za iskusne IT-evce je mogućnost postavljanja uslova firmama koje žele da ih zaposle. Prilikom registracije za servis možete navesti tehnologije i programske jezike koje poznajete, ali i postaviti uslove odnosno pitanja za potencijalne poslodavce.

Kada neko pretražuje bazu, on ne može da vidi vaše ime već samo kompetencije i projekte na kojima ste radili, a oni koji žele da vas kontaktiraju moraju prvo da odgovore na vaša pitanja. Na kraju dobijate ponude samo od kompanija koje ispunjavaju vaše uslove.

Kandidati su nam u više navrata potvrdili svoje zadovoljstvo servisom i činjenicom da na domaćem IT nebu postoji platforma poput ove. Ova ideja je i pokrenuta, između ostalog, zbog nezadovoljstva programera irelevantnim ponudama na LinkedInu.

Za korisnike servisa je od nedavno uvedena i mogućnost definisanja statusa – „Otvoren sam za ponude“, „Zadovoljan trenutnim radnim mestom, ali tražim nove izazove“ i „Trenutno nezainteresovan, ne želim da primam ponude 6 meseci“.

Nudi više nego potraga na LinkedInu

Što se poslodavaca tiče, altTab nudi unapred definisane uslove kandidata, personalizovaniji pristup, bržu pretragu, preselektovanu bazu, kandidate koji su samovoljno popunili svoje profile (što se može smatrati indikatorom da potencijalno žele da promene posao), pretragu po bitnim parameterima (programski jezici i tehnologije) i podršku u pogledu komunikacije sa kandidatima koji nisu odgovorili na poruku ili zahtev.

Pristup bazi imaju samo IT stručnjaci koji ispunjavaju određene uslove, te svaka pristigla biografija biva pregledana i izanalizirana pre dodavanja u bazu.

Za poslodavce to znači da nema neadekvatnih prijava, i da odmah mogu da vide da li im kandidat za koga su zainteresovani načelno odgovara (poklapaju li se njegovi zahtevi i mogućnosti kompanije). Svi u bazi ispunjavaju predodređene uslove, a to je minimum dve godine radnog iskustva i/ili rad na relevantnim projektima.

Kompanije ne moraju da čekaju intervju uživo da bi dobile potrebne informacije od kandidata jer postoji mogućnost četa, gde mogu da komuniciraju sa kandidatom pre slanja zahteva. Tu je i korisnička podrška — ukoliko kandidat ne odreaguje na zahtev, altTab ga kontaktira, što uglavnom rezultira brzim odgovorom od strane kandidata.

Uvek naglasimo – ne garantujemo potpuni kvalitet kandidata i sigurno zaposlenje, ali razvijamo jedinstveni servis koji predstavlja odgovor na realne potrebe domaćeg IT tržišta, uporedo gradeći poverenje kod kandidata i poslodavaca.

 

Pogledajte još i:

Poruka regruterima u IT industriji — Učinimo zapošljavanje transparentnijim

Da li u Srbiji zaista nema dovoljno IT stručnjaka?

Programiranje — put od juniora do profesionalca