Poslodavci će moći da odlože porez za mart, minimalac zaposlenima u prvoj nedelji maja

Već sada možete odložiti plaćanje poreza, a minimalci zaposlenima će biti dostupni polodavcima koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Tri uredbe koje uređuju način na koji će se sprovoditi ekonomske mere Vlade, usvojene su danas, 10 dana nakon što su predstavljene.  Uredbom o fiskalnim pogodnostima uređen je način za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za zaposlene, kao i poreza na dobit. Te naknadne će se naplaćivati od januara 2021. godine, ukoliko za to privrednici odluče, a to će učiniti na portalu Poreske uprave prilikom podnošenja mesečne poreske prijave. 

Na istom portalu treba da izberu i preko koje poslovne banke će primati direktna sredstva. Da bi se bilo koja od ovih mera iskoristila, poslodavac nije smeo u periodu od 15. marta do 10. aprila da otpusti više od 10 odsto zaposlenih. To znači da i oni poslodavci koji su otpustili, pa u međuvremenu ponovo zaposlili radnike, mogu da se prijave za ovu pomoć. 

Ako uzmete mere, nema otpuštanja do oktobra

Takođe, tri meseca nakon što se završi s isplatama direktnih mera, poslodavci neće smeti da otpuštaju zaposlene za koje su primili naknade u vidu tri minimalca, što znači da do oktobra ti zaposleni ne mogu dobiti otkaz.

Uredbama su rešeni i načini za održavanje likvidnosti, za sada preko Fonda za razvoj. Tu je opredeljeno 24 milijarde dinara. Krediti se vraćaju u 36 rata, s kamatnom stopom od jedan odsto i grejs periodom od devet meseci. Krediti se isplaćaju i vraćaju u dinarima, a njihov iznos zavisi od veličine preduzeća. Najniži iznos kredita za privredna društva je milion, za mala pravna lica 200.000 dinara. 

Narednog četvrtka bi trebalo da bude usvena i uredba kojim će se rešiti uzimanje kreditata od poslovnih banaka uz garanciju države u iznosu od 2 milijardi evra kredita. 

Sve vesti o ekonomskim merema Vlade i uticaja pandemije na privredu čitajte u rubrici Uticaj pandemije na IT.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Petar Paunović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu