Posao blockchain developera postaje najtraženije IT zanimanje u svetu

Na sajtu Indeed.com broj oglasa je u periodu od decembra 2015. do decembra 2017. porastao za neverovatnih 631 posto, dok se na LinkedInu utrostručio za samo godinu dana.

Kako izveštava Bitcoin magazine broj oglasa na LinkedInu za blockchain poslove utrostručio od juna 2016. do juna 2017. godine, a potražnja za stručnjacima u ovoj oblasti je toliko velika da najbolji developeri zarađuju više od pola miliona dolara na godišnjem nivou. Potražnja za blockchain developerima u ogromnoj meri prevazilazi njihov broj, pa se korporacije bore da pronađu stručnjake u ovoj oblasti koji nisu već zaposleni u nekom blockchain startapu.

Kako sve više kompanija traži načine da dizajnira nove sisteme transakcije u finansijskoj tehnologiji (fintech), tako je broj oglasa za posao blockchain developera porastao. Na američkom sajtu za pretragu poslova Indeed.com, broj oglasa je u periodu od decembra 2015. do decembra 2017. godine porastao za neverovatnih 631 posto. Situacija je slična i na freelance sajtu Upwork, na čijoj kvartalnoj listi najtraženijih poslova i veština blockchain developer zauzima drugo mesto, tik iza robotičara, a ispred inženjera kriptovaluta.

I giganti se usmeravaju ka blockchainu

Samo u 2018. godini prema podacima IDC-a svetska potrošnja na blockchain rešenja dostigla je cifru od 2.1 milijardu dolara. Već neko vreme je jasno da blockchain tehnologija ima mnogo širu primenu i da nije usko vezana za finansije, pa kompanije koje žele da razvijaju svoje poslovanje i proizvode u blockchainu vape za obučenim kadrom, koga nema dovoljno na tržištu.

Velike kompanije poput Samsunga, IBM-a, SAP-a i Deloitte-a već rade na razvoju svog poslovanja u okvirima blockchaina, a do kvalitetnog kadra najćešće dolaze obukom svojih radnika kroz trening centre, outsourcingom ili ponalaženjem talentovanih developera dok su još na fakultetima.

Zbog svega navedenog blockchain developeri trenutno zarađuju više od svojih kolega koji razvijaju softver. Na Upworku njihova cena je 250 dolara po satu rada, dok je prosečna godišnja plata u SAD-u 140.000 dolara. Prema podacima Finanial Newsa top blockchain developeri zarađuju i do 650.000 dolara na godišnjem nivou.

Raste i vrednost tržišta

Potreba za što većim brojem blockchain developera raste pošto iz godine u godinu raste i globalno tržište blockchaina, kao i “prostor” koji obuhvataju blockchain tehnologije, koji će prema podacima Netscribesa rasti za 42.8 procenata godišnje do 2022. godine.

Statistički poratal Statista je izračunao da je u 2016. godini svetsko blokchain tržište vredelo 210 miliona dolara, u 2017.  339,5 miliona, a procenjuju da će u 2018. dostići sumu od 548 miliona. Do 2021. godine svetsko tržište blockchain tehnologije porašće više od četiri puta u odnosu na ovu godinu i vredeće više od 2,3 milijarde dolara.

Sa druge strane, celo tržište kriptovaluta (cryptocurrency market cap) je krajem 2017. godine imalo vrednost od 600 milijardi dolara, što predstavlja veliki skok, s obzirom na to da je početkom iste godine vredelo samo 16 milijardi dolara.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Tanja Marin

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu