„Napad je bio bezuspešan, ali nismo uspeli da identifikujemo napadače”, potvrdio je za Reuters Flavio Ahio, šef za zaštitu podataka Svetske zdravstvene organizacije. 

Taj hakerski napad je još jedan u nizu koji su do sada imali SZO kao metu. Na osnovu prvog saopštenja Aleksandra Urbelisa, eksperta za sajber zaštitu, prva hakerska aktivnost zabeležena je 13. marta. Tada je postavljen sajt koji je imitirao platformu za internu mejl komunikaciju zaposlenih te organizacije. Izvor napada nije zvanično ustanovljen, ali su glavne sumnje usmerene na grupu DarkHotel, čija aktivnost u sajber-špijunaži datira od 2007. godine. 

Kako Aljazeera navodi, na osnovu dosadašnjih analiza i istraživanja kompanije Kaspersky, u prethodnim nedeljama je uočena slična infrastruktura sajber napada na druge zdravstvene i humanitarne organizacije. Da li je u pitanju DarkHotel zvaničnici nisu uspeli da potvrde.

Cilj je da kapitalizuju svetsku zabrinutost zbog COVID-19

Sajber eksperti su saglasni da je svrha ovakvih aktivnosti krađa lozinki putem kojih bi u ime organizacija hakerske grupe mogu da pristupe finansijama i poverljivim informacijama. Među najosetljivije se ubrajaju podaci o potencijalnim lekovima, testovima i vakcinama protiv COVID-19. 

Aleksandar Urbelis navodi da se na dnevnom nivou postavi otprilike 2.000 lažnih sajtova pozvanih na opštu zabrinutost zbog epidemije.

Svetska zdravstvena organizacija skreće pažnju na zvanično saopštenje. Pozivaju javnost da ne daju svoje korisničke podatke i ne uplaćuju finansijske nadoknade prilikom apliciranja za posao, registrovanja za učestvovanje u konferencijama ili rezervisanja smeštaja.

Pozivaju i na ignorisanje drugih sajtova sem zvaničnog i da korisnici ne učestvuju u predloženim lutrijama i drugim igrama na sreću. U slučaju sumnjivog kontakta, najefikasnije rešenje je prijaviti pošiljaoca.

Kako je Startit Dnevnik već pisao, neophodno je dodatno podizanje svesti o bezbednosti, pogotovo prilikom rada ili studiranja u kućnim uslovima. Među izdvojenim savetima je predlog Den Vajlija, iz CheckPoint kompanije, da se upotreba Office 365 osigura sa najmanje dve kompanije koje pružaju zaštitu od napada.