Pokrenut AdminHack.rs — Traže se predlozi IT industrije za smanjenje administrativnih prepreka

AdminHack je digitalni alat koji omogućava korisnicima da pošalju svoje predloge za smanjivanje administrativnih prepreka za domaću tehnološku industriju, a kreiran od strane države, tačnije Sekretarijata za javne politike.

Strahinja Krstić
09/02/2017
adminhack

Svedoci smo mnogih izazova koji muče preduzetnike — od nejasnoća prilikom oporezivanja paušalaca, preko traženja raznih dodatnih papira do neusklađenosti mnogih Zakona i podzakonskih akata. Ovo je verovatno i razlog zašto je, okviru plana smanjenja administrativnih propisa za preduzetnike, pokrenut projekat AdminHack, koji je u prvoj fazi okrenut isključivo IT preduzetnicima.

AdminHack je portal putem kog će domaći IT preduzetnici lakše predlagati i učestvovati u izmenama administrativnih procedura u poslovanju.

Zamišljen je kao pilot projekat koji će pomoći Republičkom sekretarijatu za javne politike da razume prepreke sa kojima se susreće tehnološka zajednica u Srbiji.

republički sekretarijat za javne politikeTragamo za novim načinima razgovora države i građana i želimo da saznamo kako najviše možemo da pomognemo.

Kako funkcioniše

AdminHack je digitalni alat koji omogućava korisnicima da pošalju svoje predloge za smanjivanje administrativnih prepreka za domaću tehnološku industriju. Predlozi se mogu dalje diskutovati i podržati, a biće prosleđeni nadležnim organima državne uprave.

U pilot fazi predlozi se moraju odnositi samo na smanjenje administrativnih prepreka i unapređenje poslovnog okruženje za razvoj tehnološke privrede.

Neki od primera dosadašnjih predloga su:

Obaveštenje o deviznom prilivu — koje služi samo u svrhe statistike Narodne banke i predstavlja nepotreban teret preduzetnicima

Dokaz o uplati u obliku elektronskog izvoda — ukoliko je uplata izvršena putem e-bankinga i izvod odštampan, državni organ ne prihvata takav izvod ukoliko niste otišli do banke da dobijete pečat

Šta se dešava sa predlozima

republički sekretarijat za javne politikeSvi predlozi su praćeni od strane Republičkog sekretarijata za javne politike, kao nadležnog organa javne uprave zaduženog za regulatornu reformu i unapređenje procesa upravljanja javnim politikama. Sekretarijat će odlučivati o tome koji predlozi treba da budu prosleđeni nadležnim institucijama, u skladu sa okvirima pilot projekta.

Razmatraće se samo predlozi koji već nisu bili predmet razmatranja. A svi razmotreni i prihvaćeni predlozi će biti uvršćeni u akcioni plan Savet Vlade formiran za unapređenje sektora informacionih tehnologija.

Projekat je podržan od strane Republičkog sekratrijata za javne politike u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj i Democratic Society i Zinzan Digital iz Velike Britanije, a napravljen na mreži Your Priorities.

Svi uneti podaci koje unesete čuvani od strane YourPriorities i neće biti dostupni državnim organima i organizacijama. Vlada će sa vama komunicirati samo kroz ovu platformu, ali bez pristupa ostalim podacima.

Strahinja Krstić

Objavio/la članak.

četvrtak, 9. Februar, 2017.

IT Industrija

🔥 Najčitanije