Podsticaj povećanju broja žena u domaćoj IT industriji — hakaton za programerke ove jeseni u Beogradu

Timovi programerki će imati 10 sati da razviju prototip softverskog rešenja uz podršku mentora, koristeći programski jezik po svojoj želji.

Tanja Marin - 10. Avgust, 2018.

U cilju podsticanja žena da se bave programiranjem i osnaživanja njihove pozicije u IT sektoru, švajcarska softverska agencija Namics organizuje takmičenje u programiranju namenjeno svim ženama zainteresovanim za softversko inženjerstvo. Ove godine takmičenje će se održati pod sloganom „Code. Hackathon. Female. Namics.”, a glavni događaj za sve učenice sa teritorije Republike Srbije zakazan je za 29. septembar u Beogradu.

Nadmetanje je koncipirano tako da će učesnice biti podeljene u timove od po tri člana. Svaka ekipa sarađivaće sa mentorima iz švajcarskog Namicsa, koji će takmičarkama pomagati u radu. Timovi će imati 10 sati da razviju prototip softverskog rešenja, a tokom rada moći će da koriste internet i programski jezik po svojoj želji.

Cilj kojim se vodio Namics pri pokretanju i organizaciji jednog ovakvog takmičenja, prema rečima Miljane Đukanović, menadžerke ljudskih resursa ove kompanije je želja da se programerkama pruži jednaka prilika kao i programerima i da ovo takmičenje predstavlja malu podršku ženama u IT-ju.

Prošlogodišnje istraživanje Republičkog zavoda za statistiku pod nazivom Žene i muškarci u Republici Srbiji pokazalo je da više žena završava i upisuje fakultete, da su češći korisnici interneta i računara i da su, ukupno posmatrano, kompjuterski pismenije od muškaraca. Paradoksalno, analiza IT scene u Srbiji, koju je napravila Startit zajednica, ukazala je na tek 12 odsto žena softverskih inženjera. Naravno, to je situacija koju bi trebalo sistemski rešavati.

Nagrada za najkreativniji tim na ovom hakatonu je praksa u kompaniji Namics.

Više informacija o uslovima za učešće i samom događaju zainteresovane programerke mogu pronaći na sajtu hakatona.

Prijava

Prijave za učešće na ovom hakatonu su otvorene do 9. septembra u ponoć. Sve zainteresovane programerke mogu se prijaviti za učešće klikom na ovaj link, a jedini uslov koji moraju da iskupune je da na takmičenje ponesu svoj laptop.