Podacima protiv korone — 12 domaćih data science projekata za istraživanje, analizu i predikciju pandemije

Analiza i vizualizacija zdravstvenih podataka, istraživanje psiholoških aspekata, unapređenje medijskog izveštavanja i predviđanje širenja COVID-19 samo su deo projekata koji kroz analizu i upravljanje podacima pokušavaju da pomognu borbi s pandemijom.

Na onlajn događaju koji su organizovali UNDP, Inicijativa “Digitalna Srbija” i Data Science Serbia predstavili su se domaći projekti koji odgovaraju na izazove pred koje nas stavlja korona virus putem podataka. Ukoliko želite da pomognete nekom od timova, budite slobodni da se javite. 

Analiza i vizualizacija zdravstvenih podataka

Softverska firma Heliant je razvila softverski proizvod koji je namenjen za analizu i vizualizaciju zdravstvenih podataka iz različitih izvora. Cilj je da se pomoću alata iz oblasti poslovne inteligencije i vizualizacije podataka, podigne efikasnost menadžmenta zdravstvenih ustanova, u ovom kritičnom trenutku. Proizvod je kompatibilan sa podacima koji dolaze iz Heliant Health zdravstvenog informacionog sistema, koji se koristi u više od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji, i to u 85 odsto ustanova primarne zdravstvene zaštite i više od 70 odsto ustanova sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, među kojima su i one koje su na prvoj liniji odgovora na COVID-19: Klinički centar Srbije i njegove 22 klinike, uključujući i Kliniku za infektivne i tropske bolesti, Kliničko-bolnički centar „Dr Dragiša Mišović”, Kliničko bolnički centar Zvezdara.

Pored toga, HA je potpuno prilagođen za uvoz i obradu podataka i iz drugih informacionih sistema u zdravstvu i u ostatku državne uprave, Ministarstvu zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prema definisanim formatima i protokolima. Ideja je da se ustanovama kojima je to najpotrebnije omogući korišćenje ovog alata.

Sajt za analizu podataka i predikciju

Corona Quaranteam tim čini preko 35 stručnjaka i naučnika, doktora i epidemiologa sa Balkana, koji uglavnom žive u dijaspori. Razvijaju  jedinstvenu veb stranicu za sve zemlje regiona (RS, HR, BiH, CG, AL, MK) koja će ponuditi relevantne analize regionalnih podataka o morbiditetu i mortalitetu i lokalizaciji COVID-19 kao i objavljivati predikcije  razvoja situacije. Rešenje bi takođe unapredilo i usaglasilo protokole koji se koriste za tretiranje pacijenata i specijalnih grupa, a predviđa i deo kojim se timu direktno mogu obratiti lekari i stručnjaci za pomoć sa analitikom. 

Istraživanje psihološkog aspekta pandemije

Kvalitativno online straživanje koje cilja da utvrdi koji sve faktori utiču na ponašanje i lično preduzimanje različitih mera u vreme pandemije. Istraživanje će  identifikovati činioce koji su zaslužni za to da se neko bolje suočava sa aktuelnom situacijom. Kao prediktore u istraživanju tim ispituje odnos prema različitim merama zaštite i institucijama, procenu opasnosti virusa, strah od gubitka zaposlenja ili umanjenja plate, itd. Istraživanje sprovodi tim psihologa sa Visoke škole strukovnih studjia u Subotici i agencije za zapošljavanje u EU “Interea” iz Novog Sada. Istraživanje je već u procesu sprovođenja, a upitniku možete pristupiti ovde.  

Praćenje zdravstvenog stanja osoba u samoizolaciji

Symptom Monitor rešenje automatizuje proces praćenja zdravstvenog stanja osoba u samoizolaciji od strane nadležnih osoba i institucija. Evidentirane osobe na dnevnom nivou dobijaju upitnike (na različite vrste uređaja) koji omogućavaju čekiranje simptoma karakterističnih za Covid-19 i tako pomaže medicinskom osoblju da kvalitetno i blagovremeno prati zdravstveno stanje pacijenata. Rešenje je u potpunosti razvila novosadska kompanija MI-Systems i voljna je da ga bez nadoknade ustupi našim nadležnim.

Singapurska aplikacija za praćenje kontakata

Ideja je nastala u Singapuru kroz aplikaciju pod nazivom Trace Together, koja koristi prednosti mobilne aplikacije da se preko bluetooth tehnologije pomogne epidemiolozima da u vrlo kratkom roku identifikuju veliki broj kontakata koji je zaražena osoba imala. Na bazi bluetootha uredjaji razmenjuju u potpunosti anonimizirane mobilne ID kodove u krugu od 2-3m, i podaci se čuvaju unutar aplikacije za poslednjih 20tak dana koliko traje maksimalna inkubacija virusa.

Beogradska kompanija IPification je već u kontaktu sa developerima aplikacije iz Singapura i rade na potencijalnom prilagođavanju aplikacije za tržište Srbije. Ukoliko aplikacija postane dostupna za naše tržište, nadaju se da će uz podršku mobilnih operatera i Vlade RS naći načina da se aplikacija distribuira do krajnjih korisnika u kratkom roku. 

Projekat za unapređenje medijskog izveštavanja i monetizacije sadržaja

Novosadski Content Insights želi da pomogne medijima pri pronalaženju adekvatnog modela izveštavanja, koji odgovara senzibilitetu publike. Drugi rezultat projekta treba da bude pomoć onlajn medijima u obezbeđivanju finansijske održivosti.

Pomoć će se ogledati u smernicama dobijenim analizom velikih setova podataka o ponašanju medijske publike. Te smernice će pored ponašanja i navika publike, biti bazirane na odgovornom novinarstvu. Saveti će se odnositi i na medijski biznis i to kako ga učiniti održivim u vremenima kada se oglašivači povlače.

Utvrđivanje psiholoških mehanizama za zdravstveno ponašanje

Članovi tima Laboratorije za istraživanje individualnih razlika pri Filozofskom fakultetu u Beogradu sprovode istraživanje u kojem pokušavaju da otkriju psihološki relevantne mehanizme koji stoje u osnovi zdravstvenog ponašanja tokom CoVID-19 pandemije. Između ostalog, pitaju se da li i koliko često peremo ruke i održavamo fizičku distancu u odnosu na druge ljude, ali i da li se inhaliramo slanom vodom ili jedemo beli luk kako bismo ojačali imunitet ili koristimo neke druge načine da se zaštitimo od virusa. Pitaju i sa čim su u vezi ovi postupci kako bi osmislili intervencije koje promovišu ponašanja koja su korisna sa aspekta javnog zdravlja.

Ako želite da budete ispitanik u ovom istraživanju, možete da popunite upitnik koji se nalazi na ovom linku, a iz Laboratorije obećavaju da ćete tamo naći i zabavna pitanja koja će vam učiniti zanimljivijim vreme u izolaciji. Dodatno, veoma bi im koristila podrška zajednice u nastojanju da javno prikažu rezultate u realnom vremenu.  

Recenziranje informacija sa društvenih mreža

Katedra za medicinsku statistiku i informatiku sa Medicinskog fakulteta u Beogradu se već godinama bavi ručnom revizijom referenci najcitiranijih domaćih i stranih radova. Ideja je pravljenje baze podataka koja prvenstveno služi za kvantifikaciju grešaka, njihovo prenošenje lancima citiranja i na kraju faktorima koji su sa tim greškama povezani.

Sada žele da se povežu sa stručnjacima i entuzijastima iz akademije i industrije koji bi im svojim idejama i ekspertizom pomogli da ovaj model istraživanja prenesu na društvene mreže, jer one su sitem svakodnevnog citiranja (share-ovanja) informacija koji je slabije strukturiran, ali i obogaćen sentimentima i stilom pisanja. Ciljevi su da formiraju jednu kvalitetnu bazu za procesiranje prirodnog jezika u slobodnijoj formi; da otkriju koje karakteristike web sadržaja čine da se oni pogrešno shvate i citiraju, te koje karakteristike teksta koji citira se mogu koristiti da indikuju pogrešne citate.

Primena otvorenog i transparentnog pristupa i vizualizaciji COVID-19 podataka

Dr Tatjana Kecojević, Sister Analyst  koristi podatke objavljene na ECDC portalu da bi se pratili i sagledali efekti Vladinih mera na prevenciju širenja COVID-19. Više informacija možete naći na sajtu COVID-19-SR .

Platforma za centralni pristup svim podacima

Esri ArcGIS platforma  je odgovor na važnost centralnog pristupa svim podacima od značaja za epidemiju, Esru ArcGIS platforma sadrži interaktivne mape, podatke, grafikone i druge sadržaje i kreirala ju je kompanija GDi Solutions iz Beograda. 

Predviđanje širenja COVID-19

STOP Corona je internacionalna platforma predviđa širenja COVID-19 na osnovu prikupljenih podataka o lokaciji, zdravlju i simptomima od strane javnosti (crowdsourcing). Na temelju tih podataka mogu se raditi analize žarišta kako bi se u realnom vremenu mogli pratiti simptomi, ali i povezivanje ih sa onima koji imaju potvrđenu bolest.

Ovi podaci mogu biti od velike važnosti donosiocima odluka jer im daju uvid u stanje na terenu u stvarnom vremenu. Možemo reci da je ovo “vremenska prognoza za koronavirus”. Tim iza projekta je međunarodan, aplikacija je prevedena na više od 30 jezika, a član tima je i Tomislav Gutasi iz GIS udruženja Srbije.

Jedinstvena platforma za skupljanje podataka, kroz unos ljudi sa simptomima

Flatten It platforma se sastoji iz dva dela, prvi deo je aplikacija koja anonimno sakuplja simptome od korisnika, a za uzvrat im daje trenutni rizik zaraze u njihovoj okolini i preporuke na osnovu unetih podataka.

Drugi deo je data infrastruktura koja pravi smisao od podataka i daje preporuke korisniku, a koja se zasniva na naprednoj enkripciji podataka. Pored podataka koji se prikupe iz prve ruke, ovaj drugi deo rešenja omogući će svim drugim zainteresovanim da okače i dodatno anonimizuju svoje podatke, kako bi istraživači i stručnjaci imali lakši pristup podacima.

Koordinacija aktivnosti zajednice u borbi protiv COVID-19

Pobedimo Koronu platforma je domaća verzija sajta HelpWtihCovid.org i ima za cilj da se na jednom mestu predstave svi projekti koji su neprofitni i imaju za cilj da pomognu Srbiji usled pandemije Korona virusa. Kroz platformu se, osim liste projekata, možete i prijaviti za projekat kom želite da doprinesete.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Petar Paunović

  • Thursday, 16. April 2020.

    Evo i mog individualnog projekta prikaza podataka. Detaljne analize na Twitteru @shone_bate. Inace saradjujem u okviru Corona Quaranteam. Podaci su dostupni za preuzimanje (izvor: covid19.rs, data.gov.rs i konferencije za stampu) https://infogram.com/covid-19-srbija-1ho16v8lv7jx2nq

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu