Početak primene 3D štampe u domaćoj medicini — Lekari iz Kragujevca ugradili prvo veštačko rebro

Saradnja Fakulteta inženjerskih nauka i Kliničkog centra u Kragujevcu rezultirala je prvim veštačkim rebrom koje je konstruisano i napravljeno uz pomoć kompjuterskog modeliranja i 3D štampača.

Nevenka Rangelov - 20. April, 2017.

Tim hirurga iz Kliničkog centra u Kragujevcu, ugradio je pacientkinji prvo veštačko rebro u Srbiji, kako prenosi RTS. Kragujevački lekari su operaciju izveli u saradnji sa timom Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, koji je uz pomoć kompjuterskog modeliranja i 3D štampača konstruisao i napravio anatomski implantat.

Rekonstruisana kost dužine 12 centimetara, napravljena je od medicinskog cementa i ojačana titanijumom i identična je odstranjenom rebru. U 3D tehnici je, po modelu kosti, na Inženjerskom fakultetu na printeru napravljen kalup, a u Kliničkom centru je u njega izlivena masa za veštačko rebro u koju je stavljena armatura.

Na Fakultetu inženjerskih nauka se već dugo bave primenom digitalne fabrikacije u hirurgiji, a pre 8 godina su kreirali i prvu veštačku grudnu kost.

Veštački implantati i 3D štampa se mogu koristiti i u drugim oblastima medicine, kod rekonstrukcije kostiju, tetiva i drugih vrsta tkiva, kao i za kreiranje protetičkih delova tela. Ovo je, nadamo se, nagoveštaj toga da će ova tehnologija tek naći širu primenu u domaćoj medicini.