PHP za startape — prednosti, mane, iskustva i dobre prakse na meetupu 20. aprila

U ponedeljak, 20. aprila, pravimo prvi zajednički meetup sa udruženjem PHP Srbija, a na temu pogodnosti PHPa kao alata za tehnolokše startape. Krećemo od 18h u Amerikani Doma omladine Beograda.

Vukašin Stojkov
11/04/2015

Zajedno sa PHP Srbija, a uz podršku ekipe iz IT Serbia Podcasta, 20. aprila u sali Amerikana beogradskog Doma omladine, sa početkom od 18h,pravimo okupljanje sa temom korišćenja PHPa u startapima.

Izbor prave tehnologije za startap ponekad može biti ključan za poslovni uspeh i sudbinu mlade tehnološke kompanije. PHP je jedna od najpopularnijih tehnologija za pravljenje veb aplikacija i mnogi startapi su svoje proizvode bazirali upravo na njoj. Da li je dobra ili ne, i zašto, za tvoj naredni poduhvat?

To je opšte pitanje koje ćemo razmatrati na ovom mitapu kroz tri prezentacije, sa zajedničkom željom naše dve organizacije da proširimo svest o startapima među tehnološkom zajednicom, kao i važnost razmišljanja o optimalnim tehnologijama za uspešnost biznisa među ne-tehničkim osnivačima.

PHP kao pravi alat za startape

milan-popovicPHP naravno ne bi postao toliko popularan da u velikom broju nije bio najbolji alat za datu situaciju. O tome za koje vrste startape je PHP pravi alat i zašto će nam pričati Milan Popović.

PHP je prošao kroz svojevrsnu renesansu u poslednjih nekoliko godina sa pojavom niza praktičnih alata (poput Composera), zrelih frejmvorka (Laravel) i standarda (PSR). Ako želite da čujete koje su sve prednosti PHP-a kao tehnologije za startape koji se pokreću ovih dana i u ovom delu sveta (te koja su mu ograničenja) — ne propustite ovu prezentaciju.

Uloga PHP-a u big data startapima

rastkoPHP je vrlo raznovrsna tehnologija što je bio jedan od razloga zašto je Vast, jedna od prvih globalno uspešnih tehnoloških kompanija koje su potekle iz Srbije izabrao baš nju za svoje proizvode. Vastov glavni proizvod su vertikalni pretraživači (automobili, nekretnine, putovanja) čiju srž čine big data algoritmi za analizu i pretragu.

O njihovom dugogodišnjem iskustvu sa PHP-om, sa fokusom na primere njegovog korišćenja za servisne aplikacije, će nam pričati Rastko Vukašinović. On će će se osvrnuti i na njihovo skorašnje prebacivanje velikog dela proizvoda na Node.js i faktorima koji su uticali na izbor ovog dodatnog alata. Na kraju će napraviti analizu prednosti i mana PHP-a za startape kroz prizmu celokupnog iskustva Vasta.

Prednosti i mane pravljenja sopstvenih alata u startapu

ilijaA51 je još jedna domaća kompanija koja je odavno (u internet godinama bar) uspešna na globalnom tržištu sa Active Collab, svojim proizvodom za upravljanje projektima.

Tokom skoro deset godina rada ova ekipa je razvila niz sopstvenih alata i biblioteka, od samog PHP frejmvorka na kome je AC zasnovan, preko sistema za izdavanje licenci, upravljanje cloud instancama, CMS-a, foruma, podrške… Ako je PHP poznat po nečemu onda je to veliki broj gotovih komponenata koje možete koristiti u svojim projektima koji, po pravilu, mogu ubrzati vaš rad. Na prezentaciji Ilije Studena ćemo čuti zašto su izabrali da motaju svoja rešenja, odnosno kako vide optimalan “balans između pragmatičnosti i NIH sindroma”.

Piće, druženje i registracija

Nakon prezentacija ćemo na istoj lokaciji organizovati upoznavanje i druženje učesnika uz otvoreni šank. Da biste se prijavili na ovaj (besplatan) događaj popunite ovu formu:

Vukašin Stojkov

Objavio/la članak.

subota, 11. April, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Vukašin Stojkov

sreda, 22. April, 2015.

Dodaćemo ih na kraj članka čim se okače snimci.

milos

utorak, 21. April, 2015.

Gde se mogu preuzeti prezentacije?