Pet razloga zbog kojih sam izabrala Linux umesto Windowsa

Nadmaši ovo grozni, pohlepni, tvrdoglavi, pun reklama Windowsu.

Milica Maksimović - 4. Avgust, 2017.

Poslednje tri godine koristim Linux kao jedini operativni sistem. Onog trenutka kada sam napustila prethodni posao gde se od mene očekivalo da koristim Windows, obrisala sam ga sa računara i nikada nisam zažalila. Za mene je to bio krupan korak jer sam u to vreme dosta igrala igre, ali sam shvatila da to mogu i na Linuxu :).

Evo pet razloga zbog kojih preferiram Linux u odnosu na Windows:

1. Linux je besplatan

Nadmaši to grozni, pohlepni, tvrdoglavi, pun reklama Windowsu.

2. Ažuriranja

Ja biram kada i kako ću da ažuriram Linux. To mogu da uradim preko GUI-ja ili komandne linije, a nije problem ni ako ga ne ažuriram uopšte.

Dok sam radila kao onlajn nastavnica, sistem mog laptopa se rušio nekoliko puta zato što je Windows rešio da treba da se ažurira. To je bilo i neprijatno i bolno iskustvo. Nije bilo ničega što sam mogla da uradim da bih ga sprečila da se ažurira, a u isto vreme negde u Japanu, moju učenik je verovatno besan čekao na mene. Ako ste ikada radili s Japancima, znate koliko oni cene tačnost.

3. Ne treba ti antivirus

Na Linuxu jedva da ima virusa. Sve akcije koje izvršavaju sistemske promene od korisnika zahtevaju da unesu svoju root lozinku. Eto vam ga na, grozni Trojanci.

Takođe, ovo je super za performanse samog računara pošto antivirusi imaju tendenciju da koriste puno RAMa. Da ne pominjem to što antivirsi nisu baš jeftini.

4. Linux je prilagodljiv

Sve što vidiš na Linuxu može da se prilagodi tako da odgovara tvojim potrebama. Možeš da prilagodiš svoj bootloader (mesto gde možeš da prebacuješ sa jednog operativnog sistema na drugi), GUI, ma sve što ti padne na pamet možeš da prilagodiš. Ja sam prilagodila svoj dekstop, ikonice, boje i dekoraciju prozora.

5. Sistem datoteka

Sistem datoteka koji se koristi na Linuxu je ext4. On je daleko efikasniji od NFTS sistema koji se koristi na Windowsu. Jednostavnije rečeno, ne moraš s vremena na vreme da radiš defragmentaciju hard diska jer Linux automatski organizuje datoteke na način koji je najbolji za hard disk. Takođe, ext4 ima bolji sistem za upisivanje podataka na hard disk jer automatski označava neiskorišćene ćelije i preskače ih tokom operacija koje ga proveravaju. Tvoj hard disk će se bolje ponašati i definitivno ćeš osetiti veliku razliku u brzini ako rešiš da se prebaciš sa Windowsa.

Zaključak

Dakle, ovo je moje skromno mišljenje o duelu između Windowsa i Linuxa. Samo da znaš, ne kažem da je Linux najbolji operativni sistem za sve ljude na svetu. Isprobaj ga i vidi da li je prava stvar za tebe i da li zadovoljava tvoje potrebe.


 Ovaj tekst je prvobitno objavljen na Hackernoon blogu, a preveden je i objavljen na Startitu uz dozvolu autorke.