Kako naplatiti autorski rad i zašto je važno ulagati u dizajn — saznajte na PDP konferenciji

Sadržaj će se sastojati iz dve panel diskusije, četiri paralelne izložbe, kao i specijalnog dela tokom kojeg će svi zainteresovani imati priliku da budu uključeni u kreativni proces izrade radova odabranih umetnika.

Aleksandra Savić - 19. Oktobar, 2016.

Ovogodišnja PDP konferencija koja se održava 22. oktobra nosi naziv PDP Local i ima jedinstven koncept posvećen lokalnoj sceni Novog Sada u oblasti kreativnih medija.

Već 9 godina kako se održava u Novom Sadu, ovaj događaj putem raznih formi, okuplja   dizajnere, fotografe i druge vizuelne stvaraoce, ali i edukuje posetioce i promoviše rad studenata i mladih autora. Za razliku od prošlogodišnje konferencije organizovane na međunarodnom nivou, ove godine je ovo dvodnevni događaj sa ciljem da okupi i neguje lokalnu zajednicu kreativaca.

Sadržaj će se sastojati iz dve panel diskusije, četiri paralelne izložbe, kao i specijalnog dela tokom kojeg će se svi zainteresovani imati priliku da budu uključeni u kreativni proces izrade radova odabranih umetnika.

Panel diskusije

Panel diskusije su osmišljene tako da odgovore na važna pitanja sa kojima se danas susreću autori, ali i šira javnost koja je direktno i indirektno pod uticajem kreativnih medija:

Kako naplatiti autorski rad — učesnici ovog panela biće Jelena Vasiljević, Velimir Adrejević, Staša Vukadinović i Marina Milanović.

Zašto je važno ulagati u dizajn — panel koji će se pozabaviti ulogom dizajna u modernom društvu, a gde će govoriti Nikola Sologub (Homepage), Milan Letić (Peter Gregson Studio), Tamara Maksimović.

Četiri paralelne izložbe

Na aktuelnu temu “Novi Sad – sad” odgovoriće 15 odabranih lokalnih autora a pored toga moći ćete da vidite još dve  izložbe fotografija Lune Jovanović pod nazivom “Stvar” i Jelene Pajić pod nazivom “NSyouthcapital”. Takođe, za sve one koji su prošli put propustili radove Ivane Radmanovac na temu “Make it Work”, moći će da ih vide na ovogodišnjem događaju. Dajana Vujaklija iz organizacije kaže:

dajana-vujaklija-profile-imgNikada ne uspemo dovoljno da angažujemo lokalnu scenu pa je jedino moguće ako baš napravimo događaj kome bi to bila svrha ali svi posetioci su naravno dobrodošli.

Smatram, da kada godinama nesto radiš, malo treba i osvežiti koncept. To ne znači da više nećemo praviti internacionalnu PDP konferenciju, nego da će PDP Local ako se sada potvrdi koncept, postati pod brend, i ubuduće deo internacionlane konferencije o kojoj će više reči biti na samom događaju.

Prijave

Ulaz je slobodan,  a program počinje 22. oktobra od 17 časova u prostorijama kluba Fabrika u Kineskoj četvrti, a narednog dana biće otvoren Local Market na kome ćete moći da kupite proizvode sa radovima autora kao što su posteri, majice i cegeri.