Veštačka inteligencija prvi put ujedinila 5 giganata — Google, IBM, Microsoft, Amazon i Facebook

Giganti se ujedinjuju oko zajedničke vizije veštačke inteligencije.

Marija Gavrilov
29/09/2016

Više puta su velikani tehnoloških biznisa u javnost iznosili strepnje zbog mogućih posledica života sa autonomnim mašinama koje će nam asistirati u svakodnevnom životu — Gejts i Mask su definitivno najpoznatiji i najcitiraniji osnivači koji na veštačku inteligenciju gledaju kao pretnju, pod uslovom da dospe u pogrešne ruke.

Ilon je prošle godine osnovao neprofitnu organizaciju OpenAI, s ciljem da ubrzano otvori tehnologiju koja stoji iza pametnih računara većem broju ljudi — da je demokratizuje. Ovo stoga što pretnju u razvoju veštačke inteligencije vidi zapravo u mogućnosti da će je kontrolisati mali broj ljudi, da će ona postati izvor diktatorstva.

Tačnije, plaši se prevlasti jedne kompanije, a kako je nagovestio tokom Recode konferencije  pretpostavlja se da se radi o Google-u. Dobar je trenutak da se podsetimo tog razgovora sa Maskom, jer je juče pet najmoćnijih tehnoloških kompanija zasnovalo grupu Partnership on AI, sa zadatkom da, kako prenosi TechCrunch “sprovodi istraživanja i promoviše najbolje prakse“.

Misija grupe koju čine Amazon, IBM, Microsoft, Facebook i Google je izuzetno opšta i neprecizna, i za sada se najavljuje da će se grupa sastajavi redovno i diskutovati napretke veštačke inteligencije i nastojati da, kako je rekao Mustafa Sulejman, suosnivač DeepMind-a, “uključi ljude na koje AI utiče”.

Deo rada alijanse biće objedinjavanje doprinosa akademika, industrije i neprofitnog sektora kako bi doprineli proširenju diskusije o ravnopravnosti i etici u tehnologiji.

Kako prenosi The Guardian, grupa najavljuje da će pozivati ostale bitne aktere da im se pridruže, uključujući i Apple, a biće zanimljivo videti kakva dinamika će se formirati oko odnosa OpenAI i novoosnovane grupe, posebno s obzirom na gore spomenutu izjavu Ilona Maska.

Marija Gavrilov

Objavio/la članak.

četvrtak, 29. Septembar, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ