Paralelno kretanje vrednosti zlata i bitkoina: 3 meseca se prate, dobar znak da investitori sve više veruju u ovu kriptovalutu

Proteklo vreme nije previše značajno za statističke zaključke, ali nije zgoreg imati na umu postojeći trend. On bi mogao da upućuje na to da investitori, opravdano ili ne, bitkoin sve više vide kao dobar beg u doba turbulencija.

Analitičari Bloomberga otkrili su da u poslednje vreme vrednosti bitkoina i zlata „plešu u istom ritmu”. U poslednja tri meseca njihov rast je sličan, što se ne događa često, napominju. Slična stvar desila se pre tri godine, kada su Britanci (iznenađujuće) izabrali izlazak iz EU, pa je funta naglo propadala, a ljudi u panici pokušavali da shvate šta se dešava.

Korelacija između zlata i bitkoina tokom poslednje godine bila je 0.496, a sada, u poslednja tri meseca, je porasla na 0,827 (Koeficijent korelacije 1 znači da dva dobra imaju kretanje u savršenom saglasju.)

Vrednost zlata kreće se oko 1.500 dolara ovih dana, dok je vrednost bitkoina nešto manje od nedavnog junskog rekorda (11.854).

Važno je ipak istaći, analizira dalje Bloomberg, da korelacija u ovom kretanju ne mora da znači i njihovu uzročno-posledičnu vezu. Naime, analitičari Bloomberg-a smatraju da vrednost bitkoina ne zavisi samo od tržišnih kretanja, već da Tether, takozvani stablecoin (valuta sa stabilnom vrednošću) kog prati osporavan legitimitet, ima značajan uticaj na stabilnost kripto tržišta, pa samim tim i ove valute.

Ipak, poslednje usklađeno kretanje zlata i bitkoina nije slučajno. Jednostavno rečeno, posmatrajmo to kao dve strane novčića, gde svaka predstavlja kretanje cena dobra za pojedinačni dan. Prosečno, očekivali bismo da vidimo dve „glave” 25 odsto vremena i dva „pisma” isto tako. Drugim rečima, ova dva dobra trebalo bi da idu u istom smeru u 50 odsto slučajeva.

A šta se dogodilo tokom prošle godine? I zlato i bitkoin su beležili pad u 22 odsto vremena, oboje su rasli u 29 odsto dana na berzi. Suprotno su se kretali 49 odsto vremena. A onda su tokom proteklih tri meseca imali usklađeno kretanje u čak 58 odsto vremena.

Naravno, 60 dana trgovine nije mnogo za statističke zaključke, ali nije zgoreg imati na umu ovaj trend. On bi mogao da upućuje na to da investitori, opravdano ili ne, bitkoin sve više vide kao dobar beg u doba turbulencija. Odnosno, ako je pre tri godine turbulenciju izazvao uspeli Bregzit, možda su sada tenzije između Amerike i Kine, tehnološki hladni rat i ovonedeljni pad juana doveli do toga da se bitkoin sve više smatra sigurnim dobrom.

Predstavljamo poslodavca
admin-ajax.php-3-1-1.png

Quantox

Tim iz cele Srbije.

Quantox je posvećen tim IT stručnjaka sa više od decenije iskustva u proizvodnji web i mobilnih aplikacija za klijente iz preko 15 zemalja širom sveta. Veoma samouvereno kreiramo apsolutno svaku vrstu digitalnog proizvoda, od desktop i mobilnih aplikacija, do uređaja za virtuelnu realnost.

Aleksandar Krunić

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu