Pametne kuće su nam sve bliže, a IKEA ne planira da zaostaje

Ima li IKEA ulogu u približavanju pametnih kuća prosečnom potrošaču?

Sanja Vatić - 8. Avgust, 2017.

Tesla ima Powerwall, litijum-jonsku bateriju dizajniranu da skladišti solarnu energiju i posluži kao rezervni sistem za nestanke struje ili trenutke kada je struja u kući slaba. S dve godine zakašnjenja, IKEA se udružila sa Solarcentury i najavila da će uz svoje solarne panele nuditi i solarna skladišta koja će imati sličnu namenu kao Teslin proizod, a biti jeftinija. I još će se zajedno sa ove godine lansiranim bežičnim sijalicama savršeno uklopiti u zamisao o pametnim kućama.

S ekspanzijom korišćenja solarne energije i električnih automobila, trend instaliranja baterija koje skladište energiju u kući nije iznenađujuć. Pa se, bar u Ujedinjenom Kraljevstvu, u njihovo istraživanje ulažu milioni i planira formiranje Nacionalnog instituta za baterije.

Samoodržive kuće su sve bliže, i IKEA ima potencijala da odigra veliku ulogu u približavanju ove skupe tehnologije prosečnom potrošaču. Kako piše The Verge, IKEA je na putu da demokratizuje tehnologiju pametnih kuća baš kao što je demokratizovala dobar dizajn. Osim toga, mogla bi da počne da ugrađuje svoje pametne uređaje u proizvode koje već prodaje kako bi navela potrošače da usvoje novine. A u tome postoji ozbiljan potencijal jer se radi o ogromnom tržištu – više od milijardu poseta na gotovo 400 prodajnih mesta na godišnjem nivou.

Kao što smo već pomenuli, cene njenih uređaja su niže od onih koje nude konkurenti. I to 3.000 naspram 5.000 funti za solarne baterije. Drugi pametan korak je to što će, na primer, gore pomenute sijalice biti podesne i za korišćenje uz Amazonovu Alexa-u, Google-ov Assistant i Apple-ov HomeKit, što je posebno važno jer nijedan korisnik ne želi naizmenično da ulazi i izlazi iz različitih aplikacija samo da bi upalio ili ugasio svetlo.

Sve ovo je deo IKEA-inog plana da svoje proizvode integriše u pametne kuće i učini ih kompatibilnim sa pametnim termostatima, bravama, senzorima, ventilatorima, roletnama i mnogim drugim stvarima koje drugi proizvode. U isto vreme, to znači da će se u smislu tehničkog usavršavanja i problema bezbednosti IKEA boriti sa istim preprekama na koje nailaze i lideri na tržištu IoT uređaja.