Proizvođač kamiona Paccar je ušao u partnerstvo sa startapom Aurora kako bi zajedno razvili samovozeće teške kamione. Kompanije su izjavile da će sarađivaće na razvoju, testiranju i pripremi za prodaju autonomnih verzija određenih modela kamiona marke Peterbilt i Kenworth Paccar, sa ciljem da samovozeći kamioni izađu na tržište u narednih nekoliko godina.

Prošlog meseca Aurora je rekla i da će kupiti Uber-ovu samostalnu automobilsku jedinicu Advanced Technologies Group (ATG), što podiže procenu vrednosti startupa na oko 10 milijardi dolara.

Ovo je još jedno partnerstvo u nizu koje ima cilj da doprinese razvoju automatizacije u teretnoj industriji. Predviđa se da će globalno tržište autonomnih kamiona dostići 1,550 miliona dolara do 2030. godine, uz rast od 22,4 odsto. Korišćenje autonomne tehnologije za prevoz robe moglo bi da pomogne autoprevoznicima da smanje troškove i vremene isporuke, koje je sada ograničena pravilima o broju sati koje vozač može da provede iza volana u toku jednog dana.

Izvor: Wall Street Journal