U utorak, 7. aprila održaće se 12. po redu OWASP okupljanje, ovaj put na temu bezbednosti mobilnih aplikacija o čemu će pričati Nikola Milošević, jedan od osnivača lokalne OWASP zajednice.

Nikola je trenutno asistent i doktorant na Univerzitetu u Mančesteru i projektni lider OWASP Seraphimdroid aplikacije, a pored naše zajednice, jedan je od vođa i OWASP ekipe u Mančesteru.

nikola-milosevic-owaspU proteklih nekoliko godina broj mobilnih uređaja je prevazišao broj personalnih računara. Raste i broj drugih pametnih uređaja, poput pametnih satova, frižidera, automobila itd.

Sa rastom broja pametnih uređaja povezanih na internet porastao je i nivo bezbednosnih pretnji za ove uređaje i njihove aplikacije.

OWASP već nekoliko godina ulaže napore kako bi proširio svest o ovim pretnjama, kao i prevenciji njihovog iskorišćavanja. Tokom ovog predavanja Nikola će govoriti o OWASP Top 10 rizika za mobilne uređaje sastavljena na osnovu ranjivosti nađenih u uzorku od nekoliko desetina hiljada analiziranih mobilnih aplikacija.

U svom predavanju, Nikola će obraditi i OWASP Seraphimdroid projektu, android aplikaciji, koja obezbeđuje privatnost podataka na mobilnim uređajima i sprečava određene maliciozne akcije, poput slanja neželjenih i malicioznih SMS i MMS poruka, pozivanje premium brojeva i izvršavanje USSD kodova od strane malicioznih aplikacija.

Za one koji još nisu upoznati, Open Web Application Security Project (OWASP) je međunarodna profesionalna open source organizacija koja okuplja firme, edukativne ustanove i profesionalce iz oblasti aplikativne bezbednosti. Cilj OWASP projekta je učiniti bezbenost aplikacija, osobito na internetu vidljivom, kako bi korisnici aplikacija bili upoznati sa rizicima i donosili ispravne odluke.

OWASP Evening #12 počinje u 19h i održaće se u prostorijama Humanityja (Knjeginje Zorke 25-27), prisustvo događaju je besplatno, ali je potrebna prethodna prijava na ovom linku.