U najužem izboru za McKinsey nagradu za najbolju poslovnu knjigu godine našlo se šest ostvarenja koja nude dobre lekcije za fleksibilnost u rukovođenju kompanijama tokom kriznih perioda.

Tri knjige iz užeg izbora se fokusiraju na pojedinačne kompanije, dve nude uvide u kapitalizam, a jedna pokazuje kako je tehnologija uticala na rad. Ovogodišnji autori u najužem izboru su dobitnik Nobelove nagrade, izvršni direktor, univerzitetski profesori, novinari i ekonomisti.

1. No Filter: The inside story of Instagram

Sara Frajer 

Knjiga prati uspon Instagrama od aplikacije za prikazivanje fotografija do kulturološkog fenomena koji oblikuje način na koji jedemo, zabavljamo se, oblačimo i živimo, a usput je stvorila novu industriju „influencera”. 

2. No Rules Rules: Netflix and the Culture of Reinvention

Rid Hejstings i Erin Majer

Ova knjiga, čiji je koautor izvršni direktor Netflix-a, otkriva kako kompanija vrednuje, neguje i nadahnjuje svoje ljude na načine koji su joj omogućili da vodi jedan talas inovacija za drugim u industriji zabave.

3. If Then: How the Simulmatics Corporation Invented the Future

Džil Lepor 

Priča o kompaniji Simulmatics koja je prikupljala podatke i koristila ih za praćenje i modeliranje ponašanja u svakodnevnom životu, od kupovine mašine za pranje sudova do praćenja društvenih trendova koji su zatim uticali na ishod glasanja na izborima u SAD. Možda danas zvuči uobičajeno, ali sve se događalo davne 1959. godine.

4. Deaths of Despair and the Future of Capitalism

En Kejs i Angus Diton

Knjiga nudi jasan, otrežnjujući pogled na razloge zbog kojih je kapitalizam danas poguban po radničku klasu – ljudi se više razvode, raste stopa samoubistava, upotrebe narkotika… Delo daje smernice kako da se navedeni problemi reše.

5. Reimagining Capitalism in a World on Fire

Rebeka Henderson

Preduzeća su ta koja mogu rešiti najteža pitanja sa kojima se danas suočavamo, uključujući socijalnu i ekonomsku nejednakost i katastrofalne klimatske promene. To je teza koju ova knjiga iznosi i brani je primerima kompanija koje već stvaraju pozitivne promene u svetu.

6. A World Without Work: Technology, Automation and How We Should Respond

Danijel Saskind 

Na osnovu decenije istraživanja, Saskind razmatra kako će tehnologija preoblikovati naše poslove. Istražuje implikacije gubitka čitavih segmenata rada, povećanje ekonomske nejednakosti i potrebu za novim načinima kako da vlade pristupe celom tom problemu.