Nedavno je na interesantnom Futurelopment blogu autor Kristijan Hašek postovao zabavno i korisno rešenje za grejanje kuće — iskoristio je svoju mašinu za rudarenje kako bi postojeći sistem učinio efikasnijim, i tako znatno smanjio troškove za struju.

Kako svuda u svetu rastu troškovi električne energije (pa i kod nas), ljudi se često pitaju kako bi mogli da smanje račun za struju. Ovaj čovek je smislio inovativno rešenje, i — što je važnije — rešenje koje funkcioniše.

Austrijanac koristi solarnu energiju i ima sistem centralizovane ventilacije s toplotnom pumpom koja uvodi vazduh spolja. Dakle, greje se i hladi primarno na struju i to su mu verovatno najveći troškovi.

Problem ovakvog sistema je u tome što se spoljašnji vazduh mora najpre zagrejati do sobne temperature, što nije lako tokom zimskih meseci. Hašek se odlučio da uvodi hladan vazduh, i da ga zagreje na neki drugi način.

Najpre je sakupio četiri stare AMD R9 390 grafičke kartice i izračunao da mu se i dalje isplati da s njima rudari Ethereum. Čak i sa dodatnom potrošnjom od 900W, koliko njegova mašina troši, izračunao je da zarada od rudarenja može da mu prepolovi račun za struju.

Nakon razmatranja nekoliko opcija, odlučio se da mašinu stavi u serversku šasiju, i da je poveže s spoljnom ventilacijom, a da izduvne otvore šasije poveže sa ulaznim otvorom toplotne pumpe. Budući da planira da koristi sistem samo zimi, ovo se ispostavilo kao idealna opcija.

Mašina se hladi hladnim spoljašnjim vazduhom, i zagreva prolaskom između kartica koje rade na oko 80 stepeni Celzijusa. Zagrejan vazduh olakšava rad toplotne pumpe, koja s manje napora dolazi do željene temperature.

Rezultat — ne samo da su se rudarenjem smanjili ukupni troškovi struje, već se smanjila i potrošnja struje same toplotne pumpe.

Uspeh ovakvog rešenja ipak zavisi od mnogo faktora — najpre, trenutne isplativosti rudarenja odabrane kriptovalute i zakonskih regulativa u svakoj zemlji pojedinačno, ali i od vrste i troškova sistema grejanja koji se koristi.

Iako je Hašeku pošlo za rukom da smanji troškove u svom domu, malo je verovatno da će u skorije vreme kaljeve peći potisnuti mašine za rudarenje.