Ova konferencija je simulirala korona virus pandemiju mesec dana pre prvog slučaja

U Njujorku je 18. oktobra 2019. godine održan događaj Event 201 u organizaciji Univerzitetskog centra za zdravstvenu zaštitu Džon Hopkins, zajedno sa fondacijom Bila i Melinde Gejts i drugih institucija. 

Tamara Milovanović
17/03/2020
konferencija

U pitanju je bio globalni panel stručnjaka koji je imao cilj da hipotetički predstavi i simulira pandemiju. Ideja panelista je bila da vide da li nacionalne vlade, zdravstvene ustanove i privatan sektor mogu da odgovore na hipotetičku pandemiju sa katastrofalnim posledicama. 

Prema hipotetičkom scenariju milioni ljudi širom sveta su umrli zbog posledica pandemije, a u roku od šest meseci je u svakoj zemlji na svetu bilo zaraženih ljudi, što je izazvalo globalnu finansijsku krizu i upropastilo turističku industriju. 

Oni su virus nazvali CAPS (Coronavirus Associated Pulmonary Syndrome) koji se, prema njihovom scenariju, prvo javio u Brazilu kod svinja koji su bolest preneli farmerima. Simptomi su bili slični upali pluća, i tri meseca kasnije hipotetička bolest je prouzrokovala 30.000 zaraženih i 2.000 preminulih ljudi. 

Poenta vežbe je, kako kažu, bila u tome da se prikažu rupe u polju pripremljenosti za pandemiju i kao rezultat, stručnjaci su dali sedam preporuka za umanjenje potencijalnog uticaja i posledica pandemije. Još uvek ne postoji informacija o tome da li su na neki način ove preporuke počele da se primenjuju, s obzirom na to da je pandemija korona virusa proglašena 11. marta.

Iz ove perspektive, ova vežba je delovala zastrašujuće predviđajuća. Prvi slučaj koronavirusa je registrovan 31. decembra, samo dva meseca nakon konferencije, a tri meseca kasnije je od virusa u svetu zaraženo 185 hiljada ljudi, dok je broj umrlih preko 7 hiljada.

Tamara Milovanović

Objavio/la članak.

utorak, 17. Mart, 2020.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ