Ova 22 srpska startapa su dobili 3.000.000 evra od Inovacionog fonda za svoje proizvode

Fond za inovacionu delatnost je danas objavio rezultate svoja dva konkursa namenjena inovacionim projektima u okviru kojih je dodeljeno 3 miliona evra sredstava.

Fond za inovacionu delatnost dodelio je danas 3 miliona evra bespovratnih sredstava za realizaciju 22 inovativna domaća projekta. Istom prilikom, raspisana su i dva nova poziva Fonda kroz koje će biti dodeljeno 2,5 miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama.

U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen timovima u ranoj fazi, bespovratna sredstva su odobrena za 13 inovativnih projekata u ukupnom iznosu od 1 miliona evra. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 80.000 evra bespovratnih sredstava, a podneto je ukupno 143 prijave.

U okviru Programa sufinansiranja inovacija, koji je je namenjen preduzećima kojima su potrebna značajna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja, sredstva u iznosu od 2 miliona evra odobrena su za 9 projekata. Pojedinačno u okviru ovog programa preduzeća su dobila do 300.000 evra bespovratnih sredstava, a podneto je ukupno 75 prijava.

Inovativni projekti za koje je odobreno finansiranje dolaze iz različitih oblasti, a najviše ih je iz informaciono-komunikacionih tehnologija, zatim iz oblasti medicinskih i terapeutskih aparata, energetike i energetske efikasnosti. Većina njih posluje u Beogradu, zatim Novom Sadu i Nišu.

Sledi prikaz 22 projekta koji su dobili sredstva u okviru dva gorepomenuta konkursa.

Program ranog razvoja

FOOD GROUP MSP

Food Group MSP iz Bača razvija novi koncept hlađenja isparavanjem za rashladne instalacije male i srednje veličine. Koristeći inovativni pristup dvostrukog sistema, ovo rešenje doprinosi značajnoj uštedi energije, utiče na smanjenje troškova održavanja, produžava životni vek rashladnih uređaja i ima pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine.

CLEVER

Clever iz Beograda razvija web aplikaciju, koja je takođe kompatibilna sa Android ili iOS sistemima, sa namerom da znatno uštedi vreme malim preduzećima, pojednostavljujući proces njihovog svakodnevnog poslovanja. Kroz automatizaciju aktivnosti koje se ponavljaju, sistem je osmišljen tako da odgovori na najčešće potrebe preduzetnika.

BOX SYSTEM

Box System iz Vršca kreira inovativno rešenje za prenos sveže robe i namirnica. Novi transportni kontejner sačinjen je isključivo od prirodnih materijala i predstavlja alternativu proizvodima od stiropora. Osim što višestruko umanjuje mogućnost kontaminacije sadržaja, negativni uticaji na životnu sredinu su potpuno minimizovani, kako u procesu proizvodnje, tako i pri krajnjem odlaganju proizvoda.

SVEZDRAV REŠENjA

„Svezdrav Rešenja“ razvija inovativno rešenje za snimanje EKG-a, prikupljanje i analizu velikih podataka koje će imati svoju primenu u utvrđivanju opšteg zdravlja srca i nivoa stresa, uz omogućavanje nadzora, praćenja i savetovanja korisnika. Sistem nastoji da pretvori biomedicinski u audio signal, analizira ovaj signal u realnom vremenu i pruža efikasno upravljanje prikupljenim podacima.

INNSONO

Cilj realizacije projekta InnSonno iz Niša je da razvije integrisano rešenje pametnog audio interfejsa, sposobno da prihvati, lokalizuje i prepozna zvuke iz celokupnog zvučnog prostora od 360 stepeni. Specifične karakteristike novog rešenja omogućavaju prilagođavanje šablona za snimanje, unapređuju kvalitet snimka, omogućavaju detekciju zvuka i prepoznavanje njihovog izvora, kao i konekciju sa pametnim kućnim sistemima.

PWNRS

PWNRS radi na novoj poteznoj fudbalsko-strateškoj igri sa specifičnim konceptom za razne platforme i uređaje, koja nagrađuje igrače kroz složen proces donošenja odluka, intuitivnu mehaniku igre i dinamičnu unutrašnju ekonomiju igre. Jedinstvena infrastruktura bez servera omogućava visoku skalabilnost proizvoda, uz niske cenovne troškove.

URBIGO

UrbiGo razvija novi sistem za gajenje organskog bilja i minijaturnog povrća u kućnim uslovima tokom čitave godine. Povezivanjem uređaja uz pomoć mobilne aplikacije, ovo rešenje omogućava kontrolu na daljinu i pruža krajnjem korisniku edukativni sadržaj i bitne informacije za uspešno gajenje zdravih namirnica.

HEARTPAL TECH

Heartpal Tech iz Beograda razvija inovativno rešenje za dijagnostiku zdravstvenih stanja koja vode ka srčanom udaru kako bi pacijenti primili pravovremeni tretman, što je najvažniji faktor za spašavanje života u hitnim medicinskim slučajevima ovog tipa. Rešenje se sastoji od patentom zaštićenog uređaja za dijagnostiku kog pacijenti mogu jednostavno koristiti i centra za dijagnostiku.

PRIKK DATA

Prikk Data iz Novog Sada razvija inovativni kompaktni skener za digitalizaciju i arhiviranje knjiga i
dokumentacije. Unapređeno softversko rešenje i specifičnost u dizajnu V oblika pružaju značajne koristi krajnjim korisnicima, naročito po pitanju brzine i lagodnosti skeniranja već povezanog materijala.

PULCAP

Pulcap koristi inovativni pristup za stvaranje proizvoda za kontrolu i uklanjanje crvenih grinja kod uzgoja živine. Novi proizvod će zadovoljiti najviše industrijske standarde, bez ikakvog negativnog efekta na živinu ili proizvodnju jaja, dok će istovremeno obezbeđivati značajne uštede za uzgajivače tako što će smanjiti stradanje kokošaka izazvano ovim parazitima. Uz sve to, proizvod neće imati negativnih efekata na životnu sredinu.

KOV TECHNOLOGY

Razvijanjem novog mobilnog rešenja, Kov Technology iz Beograda ima za cilj da digitalizuje i modernizuje tržište usluga za pomoć na putu u Jugoistočnoj Evropi. Koristeći ovu mobilnu aplikaciju, korisnici će biti u mogućnosti da se odmah povežu sa najbližim pružaocima usluga za servis vozila ukoliko iskuse probleme sa svojim vozilima dok su na putu, što će omogućiti bržu uslugu po nižoj ceni.

GLASS SLIPPER

Glass Slipper stvara novu liniju ženskih cipela koje kombinuju ugljenična vlakna sa specifičnim modularnim dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica. Novi model cipela će ponuditi visok stepen udobnosti sa veoma tankom strukturom, mogućnost zamene oblika i visine potpetica i mogućnost redizajna i obnove cipele, ukoliko je potrebno.

Program sufinansiranja inovacija

ALFA KLIMA

Naziv projekta: PropSafe

Alfa Klima iz Knjaževca razvija novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu, potpuno bezbednih za kućnu i industrijsku upotrebu. Inovativno tehničko rešenje omogućiće proizvodnju ekoloških pumpi koje ispunjavaju najviše industrijske standarde, sa znatno nižom cenom za krajnjeg korisnika.

COMPOSITE TECHNOLOGY TEAM

Naziv projekta: NT161 – Unmanned Aerial System

Sistem bespilotnih letilica koji razvija Composite Technology Team dizajniran je sa ciljem da pokrije širok spektar operacija, od prikupljanja podataka, preko nadzora, pa do naučnih misija. Novi, aerodinamični oblik letilice omogućava najviše performanse u domenu letenja i stabilnosti u vazduhu, dok su jednostavno upravljanje letelicom i njena integracija sa različitim dodacima postignuti kroz specifičnu modularnu konstrukciju.

BEXEL CONSULTING

Naziv projekta: Bexel Infrastructor Suite

Bexel Consulting razvija softversko rešenje koje će se koristiti u dizajniranju planova i procesa za izgradnju složenih tunela sa mogućnošću brzih promena kako izgradnja napreduje i nove geološke informacije postaju dostupne. Osim unapređenja nivoa podataka i informacija, inovativni algoritmi za parametrično generisanje tunelskih elemenata uzduž planirane rute predstavljaju najveću prednost ovog softvera u odnosu na konkurentska rešenja na tržištu.

NEOMEDICA

Naziv projekta: NAISSA Immuno Assay Monotest

NeoMedica iz Niša nudi jedinstveno rešenje sa ciljem da značajno unapredi klasičan metod sprovođenja ELISA testa. NAISSA Immuno Assay Monotest omogućava prikupljanje svih reagensa potrebnih za vršenje testa koristeći samo jedan sud, što pored značajnog uprošćavanja samog procesa eliminiše oksidaciju ili kontaminaciju sadržaja i utiče na smanjenje otpadnog materijala.

MTT AERO C&RT

Naziv projekta: Meterological Magnetron Based Radar Innovation

MTT AERO C&RT razvija novi prijemnik i kontrolnu jedinicu visokih performansi sa ciljem da modernizuje postojeće instalacije meteoroloških radara. Uz pomoć inovativnih algoritama i nove metodologije obrade signala, ovo rešenje će omogućiti osetnu uštedu troškova za kupce i značajno uticati na produženje životnog veka radara.

PHOTON OPTRONICS

Naziv projekta: 2.5D Ladar Device

Photon Optronics razvija novi hardversko-softverski sistem koji će omogućiti izvlačenje slike visokog kvaliteta i stvaranje prostornih modela u atmosferskim uslovima sa otežanom vidljivošću (usled prisustva magle, dima, snega, itd.) uz pomoć tehnologije pulsnog lasera. Sistem će pronaći svoju primarnu primenu u borbi protiv požara, spasilačkim misijama, sigurnosnim sistemima i sistemima nadgledanja.

COING
Naziv projekta: Clockify Glass

Coing razvija softversko rešenje koje u realnom vremenu analizira i raspoznaje aktivnosti korsinika i po automatizmu ih kategorizuje uz pomoć algoritama. Koristeći najnovije tehnologije iz oblasti neuralnih mreža, ovaj softver će nuditi potpuno automatizovani proces praćenja aktivnosti i korišćenja vremena bez dodatnog inputa krajnjeg korisnika.

BIOUNIK

Naziv projekta: New Bioregulators Based on Autochtonous Bacteria for Thinning of Apple Fruits

Biounik razvija inovativni ekološki bioregulator za gajenje jabuka kako bi unapredila proces proređivanja ploda. Cilj ovog projekta je da kreira dve formule, jednu koja sadrži auksin i jednu koja sadrži citokinin, koje će unaprediti prinos plodova prve kategorije.

PANONIT

Naziv projekta: CardioNS

Panonit iz Novog Sada razvija novi prenosivi, cenovno efikasan, precizan i pouzdan EKG uređaj namenjen medicinskim institucijama i svim pojedincima koji pate od kardiovaskularnih oboljenja. Pomoću samo nekoliko klikova, pacijenti će biti u mogućnosti da dobiju potpuno profesionalnu konsultaciju doktora bez upotrebe skupih medicinskih aparata.

Predstavljamo poslodavca
Telesign_logo-1-1.jpg

TeleSign

Connect & Protect Online Experiences

TeleSign povezuje i štiti svoje korisnike uz pomoć sofisticiranih rešenja za utvrđivanje i proveru identiteta internet korisnika. Uz pomoć API, koji omogućuje samu komunikaciju, registraciju korisnika i data insight, mi smo u mogućnosti da rešimo svakodnevne izazove koje naši korisnici imaju povezujući tako njihovu poslovnu stranu sa složenom stranom globalnih telekomunikacija.

Nevenka Rangelov

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu