Otvorene prijave za takmičenje u programiranju namenjeno ženama u okviru Nedelje obrazovanja iz računarskih nauka

Takmičenje će biti organizovano sa ciljem da podstakne žene da se bave programiranjem i da osnaži njihovu poziciju u IT industriji.

U okviru manifestacije Nedelja obrazovanja iz računarskih nauka, 14. decembra će biti održano takmičenje namenjeno svim ženama zainteresovanim za softversko inženjerstvo. Za učešće se mogu prijaviti takmičarke sa teritorije Republike Srbije nezavisno od nivoa znanja i programerskog iskustva.

Takmičenje organizuje digitalna agencija Namics sa ciljem da podstakne žene da se bave programiranjem i da osnaži njihovu poziciju u IT industriji. Ono što ih je inspirisalo na ovaj korak jesu procene Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje kažu da je procenat žena u srpskom IT sektoru između 15 i 20 odsto, kao i istraživanja Eurostata koja pokazuju da u Evropskoj uniji žene čine 17 odsto zaposlenih u IT industriji.

Učesnice takmičenja pod sloganom „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” biće podeljene u timove od po tri člana i imaće 10 sati da razviju prototip rešenja. One će moći da koriste internet i programski jezik po svojoj želji, a tokom rada će im pomagati mentori iz digitalne agencije Namics.

Kako organizatori navode, konkretan zadatak će biti poznat dan pred takmičenje, a kriterijumi za odabir najboljeg rešenja su primenjivost, originalnost i tehnički parametri. Od rešenja se očekuje da bude upotrebljivo u stvarnom okruženju, da bude autentično u odnosu na postojeće ideje i da sadrži makar neki deo softverskog koda. Po završetku hakatona, predstavljena rešenja ostaće u vlasništvu njihovih kreatorki.

Nedelja obrazovanja iz računarskih nauka (CSEdWeek) osnovana je sa ciljem da podigne svest o potrebi za obrazovanjem iz računarskih nauka. Ova nedelja obuhvata više od 15 miliona ljudi i 35.000 događaja u 167 zemalja. Ove godine CSEdWeek slavi 10. rođendan.

Prijave

Besplatne prijave za takmičenje „2019. Code. Hackathon. Female. Namics.” trajaće do 1. decembra u ponoć, a jedini uslov za učešće je da takmičarke ponesu svoj laptop. Za najbolje po izboru stručnog žirija obezbeđene su nagrade, među kojima je i praksa u digitalnoj agenciji Namics.

Hackathon će biti održan 14. decembra u 9 časova u beogradskom ogranku agencije Namics (Bulevar kralja Aleksandra 28). Zainteresovane učesnice formular za prijave i dodatne informacije o hakatonu mogu naći ovde.

Predstavljamo poslodavca
Zuehlke-mini-1.jpg

Zuhlke

Join our house of engineering

We inspire our customers and turn their visions and ideas into real-life results, applying cross-industry experience and our extensive expertise in business and technology. We combine our knowledge of engineering and IT, opening up new paths for our clients and implementing our projects quickly and reliably. We take responsibility for the products, services, and business models of the digital future.

Marko Marković

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu