Na platformi Udacity su otvorene prijave za besplatni kurs mašinskog učenja u okviru AWS Machine Learning Scholarship programa.

Kako navode saopštenja, radi se o partnerstvu između platforme Udacity i Amazona, kojim su rešili da pospeše razvoj besplatnih kurseva i obrazuju novu generaciju stručnjaka za mašinsko učenje.

U središtu programa su dva poznata kursa: AWS Machine Learning Foundations, i jedan od najpopularnijih kurseva mašinskog učenja, AWS Machine Learning Engineer Nanodegree, koji su ovom prilikom ažurirani novim sadržajem.

U okviru programa pokriven je osnovni kurs mašinskog učenja, a po završetku Foundations kursa, 425 polaznika sa najboljim rezultatima na testovima biće pozvani na Nanodegree kurs, koji će za njih takođe biti potpuno besplatan.

Kako se navodi, osnovni kurs je besplatan za sve učesnike, i pokrivaće osnove mašinskog učenja, osnove programiranja ali i rad sa novijim AWS tehnologijama poput Reinforcement Learning (RL) i AWS DeepRacer, AWS DeepLens, AWS DeepComposer i Amazon SageMaker.

Oba kursa zahtevaju poznavanje AWS konzole i aktivan AWS nalog, ali se svi obavezni zadaci mogu izvršiti korišćenjem besplatnog plana. Očekuje se da će polaznici moći da završe osnovni kurs ukoliko za rad budu odvajali između 3 i 5 sati nedeljno. 

Prijave za besplatni kurs traju od 26. maja do 23. juna. Svi prijavljeni učesnici imaće priliku da pohađaju kurs od 28. juna, uz obavezu da zadatke završe u svom ritmu do 11. oktobra 2021. godine, kada ističe rok za pohađanje kursa. Pobednici koji će moći da nastave učenje na Nanodegree kursu biće objavljeni 21. oktobra.

Polaznici koji završe osnovni kurs dobiće sertifikat od Udacity-ja, dok će oni koji završe i srednji kurs dobiti Nanodegree sertifikat.

Prijava je moguća preko Udacity sajta.