Otvoren vršački Zelendata centar, koji je ranije primio 120.000€ subvenciju od države

Posle skoro mesec dana od kako je Ministarstvo privrede dodelilo HiTeam-u subvenciju od oko 120.000 evra za opremanje, juče je u Vršcu otvren Zelendata centar.

Novi data centri niču iz dana u dan, a mnogi tvrde kako troše ogromne količine resursa i svojim radom značajno utiču na životnu sredinu. Zelendata centar u Vršcu, prvi u Srbiji, od danas će koristiti tehnologiju hlađenja serverske opreme, potapanjem u rashladnu tečnost.

Rashladni medijum koji se koristi u ovom data centru, ima 1.200 puta veći toplotni kapacitet od vazduha što odvođenje toplote čini daleko bržim i efikasnijim. Na 400 kvadratnih metara prostora predviđeno je smeštanje 12 IceRaq Quad sistema sa po četiri rack jedinice od 25kW, što je ekvivalent 240 standardnih vazduhom hlađenih rack-ova.

Za opremanje ovog data centra HiTeam je od države dobio 120.000 evra, a  kompanija se obavezala da će zauzvrat zaposliti najmanje 15 radnika na neodređeno vreme do kraja 2021. godine, ali i da neće smanjivati ukupan broj zaposlenih ispod 39 u periodu od tri godine od završetka investicionog projekta.

Kompanija se takođe u obavezi investira u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 749.000 evra, od čega najmanje 25 odsto mora biti iz sopstvenih sredstava, a ne iz državne pomoći. Ugovorom sa Ministarstvom privrede investitoru je odobren podsticaj u vrednosti 15,96 odsto troškova ulaganja u osnovna sredstva, odnosno 119.540 evra. Novac će biti isplaćen u dve nejednake godišnje rate u 2020. i 2021. godini, piše Nova ekonomija.

Data centar u Vršcu otvoren je 2018. godine, među klijentima kompanije HiTeam su Hemofarm, Fresenius i Stada IT Solutions, a sarađuju i sa beogradskim ogrankom kompanije Ubisoft.

Predstavljamo poslodavca
3lateral-logo-1.png

3Lateral

Multidisciplinary team creating digital excellence

3Lateral develops innovative technologies enabling digitization of human motion and appearance at unprecedented level of realism. Our mission is to evolve through exploring abstract landscapes of art and science, exciting new technologies and, most importantly, through nurturing continuous multi-disciplinary communication and company values among our team members.

Marija Milutinović

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu