Osnove Wi-Fi mreže nastale kada je Holivudska glumica i pronalazačica, Hedi Lamar htela da pomogne borbu protiv Hitlera

Nisu je primili u Nacionalni savet pronalazača sa obrazloženjem da je bolje da koristi svoju glumačku slavu u druge svrhe. Uprkos zacrtanim stereotipima Holivuda, Hedi se uspešno bavila primenjenom naukom.

Njena lepota stavljana je u prvi plan, a ona sama, nepovršna, o tome je rekla:

Svaka devojka može da bude glamurozna. Sve što treba da uradite je da stojite mirno i izgledate glupo.

Holivudska senzacija sredine 20. veka, Hedi Lamar ne spada u stereotip glumica koje je izrodila zlatna era MGM filmova – koliko drugih znate da su se bavile primenjenom naukom, a svojim radom omogućile Bluetooth i Wi-fi?

Dodir sa naukom kroz ratnu tehnologiju

U Beču je 1914. godine rođena Hedvig Eva Maria Kisler, od oca Ukrajinca i majke Austrijanke. Kao glumicu su je otkrili još u detinjstvu, a nakon nekoliko godina rada u pozorištu, pojavila se i na filmu. Sa osamnaest godina pojavila se u filmu Gustava Mahatija, Ekstaza. Njena uloga bila je primećena i zbog provokativnosti koju je nosila za to vreme – prikazivanje golog tela i ekspresija zadovoljstva na licu tokom orgazma.

Iste godine se udala za Fridriha Mandla, prodavca oružjem fašisičkim vladama. Mandl je toliko bio protiv prikazivanja tela svoje supruge u filmu Ekstaza da je pokupovao što više kopija filma do kojih je mogao doći, kako niko drugi ne bi gledao.  Hedi je kasnije u svojoj biografiji napisala da je Fridrih bio manipulativan, da joj je kočio karijeru i držao je zatvorenu, a brak se završio njenim bekstvom u SAD.

No, pre toga, Hedi je preko Mandla stupila u bliži dodir sa primenjenim naukama, a i pre toga je važila za talentovanu matematičarku. Tokom poslovnih sastanaka sa naučnicima i profesionalcima uključenim u razvoj vojne opreme, na koje ju je vodio, ona je dobila osnovno poznavanje nauke i njene primene u ratne svrhe. Ona će pokušati da ih iskoristi za suprotno.

Šumeća tableta i semafor među eksperimentima

Od Mandla je pobegla posle nekoliko godina braka i završila u Americi, gde su je agenti angažovali u samom centru industrije – u Holivudu. Tada je promenila i svoje ime u Hedi Lamar, u znak poštovanja prema glumici Barbari La Mar, koja je 1926. umrla od tuberkuloze. Neki od filmova po kojima je Hedi ostala upamćena su Samson and Delilah, White Cargo, Boom Town. 

Svoje uloge nije pronalazila izazovnim i zanimljivim. Iz tog razloga okrenula se onome što je smatrala značajnijim i većim – doprinošenju završetku rata kroz inovaciju. Sa Hitlerovim napredovanjem kroz Evropu, Hedi je bila sve rešenija da doprinese završetku nacističkog horora, a ostala je zapisana njena rečenica kojom je odgovorila na oružani napad na civile:

moram da osmislim nešto što će zaustaviti ovo.

Neki od njenih najranijih izuma uključivali su unapređen semafor i tabletu čijim rastvaranjem u vodi se dobija gazirani napitak.

Klavirom protiv torpeda

Ono po čemu ostaje upamćena u svetu tehnologije jeste inovacija koju je razvila zajedno sa kompozitorom Džordžom Antajlom. Pošli su od poznavanja upravljanja torpedima pomoću radio signala koje je Hedi stekla pored svog prvog muža, a njihova ideja bila je da se putanja može promeniti remećenjem frekvencije. Korišćenjem delova klavira uspeli su da u neredovnim intervalima menjaju signal između kontrolnog centra i torpeda u rangu 88 frekvencija. Za neprijatelja je bilo gotovo nemoguće da provali svih 88 frekvencija tehnologijom koja je tada postojala, a ovaj izum nazvan je frekventnim skakanjem (frequency-hopping spread spectrum invention).

hedi

I pored dobijenog patenta, Hedi i Džordž nisu dobili dozvolu od američke mornarice sve do 1962., kada je njihov izum korišćen tokom blokade Kube.

Kanadska kompanija Wi-LAN otkupila je 49% prava na patent 1998. godine, a izum je postao osnova za osposobljavanje naših uređaja za Bluetooth i Wi-fi konekciju i CDMA kod nekih ranijih bežićnih telefona. Iako ni Hedi ni Džordž na svom izumu nisu zaradili novac, dobili su nekoliko priznanja koja se dodeljuju osobama za postignuća koja pomažu društvu.

Pre Hedi pisali smo o još nekim znamenitim ženama na čijim istraživanjima se razvijala tehnologija, Margaret Hamilton i kontra-admiralki Grejs Hoper.

Predstavljamo poslodavca
SAP-157x157-1.png

SAP

SAP je globalni lider koji se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje.

SAP se bavi razvojem cloud rešenja za prodajne i marketing timove, kao i cloud rešenja za on-line učenje. Preko 4.800 organizacija u svim industrijama oslanjaju se na SAP rešenja u optimizaciji lead to money procesa, kako bi sklopili više dogovora za više novca, u rekordnom roku.

Marija Gavrilov

Unesite termine za pretragu