Srpski programeri žele da uzdrmaju američku transportnu industriju — OpenLimo pomaže svima da budu kao Uber

Grupa iskusnih programera iz Srbije pokreće platformu koja pomaže prevoznicima da osavremene svoje poslovanje i dopru do klijenata na način na koji to radi Uber.

Aleksa Vidović - 5. Oktobar, 2016.

Transportna industrija u Americi je izuzetno velika —  10.000 prevoznih kompanija, a vrednost celokupnog tržišta je preko 700 milijardi dolara.

I pored toga, pozicije tradicionalnih prevoznika ugrožene su pojavom Ubera i njegovih mnogobrojnih klonova. Upravo ovde je grupa naših inženjera prepoznala potrebu za modernim rešenjem uz pomoć kojeg će ti prevoznici moći da se grupišu i zajedničkim snagama nastupaju na ovom veoma zahtevnom tržištu.

Lakše do klijenata

OpenLimo je SaaS platforma koja pomaže prevoznicima da unaprede način na koji dolaze do klijenata. Uz pomoć ove platforme kompanije mogu da izgrade sisteme i aplikacije prema svojim potrebama. Pored toga, OpenLimo im pruža i brojne druge mogućnosti vezane za dispečovanje vozila, analitiku i upravljanje poslom.

Servis je prvenstveno namenjen američkom tržištu, a ciljna grupa su kompanije koje pružaju usluge kopnenog transporta ljudi.

Cilj OpenLimo-a je da prikupi što veći broj malih kompanija koje se bave uslugama prevoza putnika kako bi povezivanjem ostvarili efikasniji nastup na tržištu.

Sve se zasniva na jednostavnom biznis modelu. Kompanije će koristiti platformu za svoje poslovanje i za to će plaćati mesečnu naknadu.

d-jovanovic-200x200Platforma kao samostalan proizovod još uvek nije spremna
ali idemo ka tome. Ukratko, faza razvoja je “under heavy development”.

Ekipa prekaljenih developera

Tim koji je pokrenuo ovaj startap ima iza sebe iskustvo u industriji, a čine ga Miša Mitrović, Branimir Momčilović i Dragan Jovanović, koji na američkom tržištu već imaju portfolio klijenata za koje su radili različite projekte.

Miša ima višegodišnje iskustvo u kopnenoj transportnoj industriji kroz uspešno vođenje kompanije Limo Labs, digitalne agencije koja pomaže kompanijama koje se bave iznajmljivanjem limuzina i taksi prevozom da ojačaju svoje prisustvo na internetu i lakše dođu do korisnika.

Branimir i Dragan su programeri sa višegodišnjim iskustvom, pre svega u Microsoftovim tehnologijama.

Dragan iza sebe ima i jedan uspešan exit, sa svojim telekomunikacionim startapom koji je prodat Orionu 2010. godine.

Oni trenutno rade na tome da se proizvod funkcionalno zaokruži i ponudi prvoj grupi klijenata u vidu javne beta verzije.

Izgrađeno na Microsoftovom steku

OpenLimo nije jedna aplikacija. To je kompletna platforma koja se sastoji iz velikog broja mikro servisa, HTTP API-ja, web i mobilnih aplikacija.

Tim koji ovo razvija ima dugogodišnje iskustvo u radu sa Microsoft tehnologijama, stoga je izbor pao upravo na MS stek. Primarni programski jezik je F#, Microsoftov funkcionalni jezik.

OpenLimo koristi ASP.NET Web Api za REST servise, Windows servise za asinhrono procesiranje, RabbitMQ za komunikaciju između servisa.

Za skladištenje podataka koriste MS SQL i Elasticsearch kao i Redis za keširanje. Mobilne aplikacije rade u Xamarinu i F# dok za web koriste TypeScript u kombinaciji sa Angularom 2.0.

Radovi u toku

NA proizvodu radi 5 developera, dizajner i produkt menadžer. Njihov najveći dosadašnji uspeh je integrisanje dela svoje platforme sa postojećim softverom jedne velike kompanije koja se bavi iznajmljivanjem limuzina. Za nju je urađena integracija OpenLimo-ovog sistema za automatsko dispečovanje, aplikacija za vozače i dispečerskog portala sa njihovim postojećim softverom. To je u završnoj fazi testiranja i uskoro prelazi u produkciju.

Pored postojećih klijenata računaju i na proširenje portfolia putem direktnog marketinga i prisustva na sajmovima.

Ako tim ostvari svoje ambicije, gomila malih Ubera biće zasnovana baš na njihovoj platformi. Pitanje je samo da li ima prostora za male Ubere i da li je ono što je potrebno transportnoj industriji ovo ili neki drugi oblik udruživanja, jer da je uzdrmana, definitivno jeste.