Okružite se najboljim ljudima - #StartitLeto o zapošljavanju

Biranje suosnivača, prvih članova tima i prvih zaposlenih možda nije najteža stvar u životu startapa ali je često najdelikatnija. Svi želimo da odaberemo najbolje, da se okružimo proverenim i sposobnim ljudima. Svi želimo da imamo taj all star tim ali to ne uspeva svima. Ako budete birali tim isključivo među prijateljima i poznanicima, verovatno neće

Dunja Lazić
09/10/2014

Biranje suosnivača, prvih članova tima i prvih zaposlenih možda nije najteža stvar u životu startapa ali je često najdelikatnija. Svi želimo da odaberemo najbolje, da se okružimo proverenim i sposobnim ljudima. Svi želimo da imamo taj all star tim ali to ne uspeva svima. Ako budete birali tim isključivo među prijateljima i poznanicima, verovatno neće uspeti ni vama. Ako budete zapošljavali ljude bez konsultacija sa ostalima, takođe verovatno nećete uspeti.

Vaši prvi zaposleni možda će ostati sa vama godinama, birajte ih pametno i bez kompromisa. U suprotnom, ostaće sa vam par meseci, uvidećete da je došlo do greške a onda ponoviti ceo ciklus sve dok ne oformite savršen tim. To će na početku skoro sigurno biti ljudi iz vašeg okruženja ali uvek budite izbirljivi pre nego uključite nekog u tim.

Prvi zaposleni su došli kroz lična poznanstva i preporuke. Bitno je napomenuti da su prijatelji, osim ako nisu prijatelji koje ste stekli radeći sa njima i deleći teške trenutke (“brothers in arms”), najčešće loš izbor i ispašta ili prijateljstvo, ili posao, a često i oba. Igor Bogićević, Seven bridges Genomics

Jedan od čestih i zanimljivih saveta je “Unajmite ljude koji su bolji od vas”. Bitno je da razumemo da niko od osnivača ne poznaje bolje proizvod ili ideju na kojoj radimo (inače su na pogrešnom mestu?) ali i da osnivači ne treba da budu uplašeni kada u tim dovode nekoga ko ima potpuno druga interesovanja i bolje se razume u određenu temu od njih samih. Na kraju krajeva, ako uvek budete zapošljavali ljude koji su malo ispod vas po veštinama, završićete sa nekvalitetnim ljudima.

Na samom početku, ali i danas, Nordeus se jako brzo razvijao, od naših osnivača, pa preko prvih zaposlenih do sadašnjih 150 zaposlenih na 4 različite lokacije, trudili smo se da negujemo timsku atmosferu u kojoj svaki novi zaposleni donosi dodatnu vrednost našim timovima i celom Nordeusu.

Kako navedenu vrednost neguju svi zaposleni, možemo reći da svi zajedno učestvujemo u zapošljavanju. Naši zaposleni su uvek spremni da preporuče našu kompaniju svojim prijateljima, i na taj način, kroz lično pozitivno iskustvo promovišu Nordeus. Milena Dulanović, Nordeus

Pronađite najbolje ljude koji će vaše ideje dovesti do savršenstva a potom ostvariti sve što ste zamislili. Kreirajte tim kome u potpunosti verujete i držite se rasporeda koji vam odgovara. budete morali i dalje da držite sve konce u svojim rukama i posle kreiranja tima, nešto radite pogrešno.

Nikola Radivojević je nedavno na Startitu napisao odličan o ranom zapošljavanju u startapu:

 U stvarnom životu, startapi često nemaju neiscrpne izvore prihoda na samom početku i donošenje odluke o tome koga prvog zaposliti u cilju što brže akvizicije prvih klijenata je od strateške važnosti za dalji razvoj i skaliranje startapa, jer dobra odluka vas može vinuti u nebesa i obezbediti opstanak startapa, a loša odluka bi vas koštala svega što nemate – vremena, novca i resursa.

Ostale Nikoline savete pročitajte ovde.

Ostale savete o zapošljavanju možete pročitati ukoliko se prijavite na Startit Bilten – 1 nedeljno, u vaš inboks :)

 Prijava za njuzleter

Dunja Lazić

Objavio/la članak.

četvrtak, 9. Oktobar, 2014.

IT Industrija

🔥 Najčitanije