Filijala švajcarske IT kompanije Drey sinoć je otpustila 60 svojih zaposlenih od kojih su većina programeri. Kompanija je do sada razvijala imidž veoma dobrog mesta za rad, a i danas na sajtu možete videti da se identifikuju upravo kroz svoje zaposlene.

Do skoro ste od onih koji su radili u Dreyu mogli da čujete da je to bio posao na koji su čekali, da je jedinstveno mesto za rad u Srbiji i da je okruženje koje omogućava učenje i razvoj. Međutim, danas su se svi ti utisci definitivno srušili. Bez upozorenja, zaposleni su sinoć dobili informaciju da više ne treba da dolaze na posao, jer je firma u procesu likvidacije.

Dreyposlovi

Naravno, u ponedeljak ujutru svi su se ipak pojavili ispred kancelarije, a obezbeđenje koje je jedino bilo prisutno im nije dozvolilo ni da uđu u svoje kancelarije. Zanimljivo je da sa planovima za gašenje nisu bili upoznati ni menadžeri, pa ni direktor. Svi su zajedno ostali ispred zgrade jutros u Kralja Petra 45.

Drey kreiraju internet i mobilna rešenja, a sva rešenja su rešavali inhouse – tako da se u jednom danu na tržištu našla ozbiljna ekipa: programeri Java, ASP.NET, MVC, mobilni developeri za iOS, Android, Blackberry i Windows platforme, Data Analyst, Data Scientist, grafički i UX dizajneri, a tu je i ozbiljna biznis ekipa: market analitičari, customer support, account menadžeri i dr.

Ukoliko ste kao većina softverskih firmi i tražite uvek kvalitetne zaposlene, dojučerašnju Drey ekipu možete naći linkedInu na ovom linku, a ukoliko želite njih više, možete preko nas stupiti sa njima u kontakt.

Mi smo rano jutros pisali sedištu u švajcarskoj, ali još uvek nismo dobili odgovor. Ukoliko se to desi, dopunićemo time ovaj članak.

Dodatne info

S obzirom da je vest izazvala jake reakcije, za sada prevashodno domaće IT zajednice, odlučili smo da dopunimo ovaj članak sa dodatnim informacijama.

Takođe, istražili smo i obrazloženje koje je dato zaposlenima – da je firma u likvidaciji, uvidom u Agenciji za privredne registre vidi se da nikakav postupak nije otpočet.

APR Drey

U komentarima na ovaj tekst javili su se i doskorašnji zaposleni Dreya koji su preneli svoje razocarenje zbog celokupnog iskustva:

:

Razočarana: Čisto sumnjam da će nam išta isplatiti, možda samo ovih 5 dana u junu koje smo radili. Ostalo možemo samo da sanjamo… Nikakav otkazni rok, godišnji i slično… A mnogi su bili jako odani firmi, među njima i ja.

Disappointed: Ja sam bio zaposleni programer u Dray-u. Jutros sam otišao na posao ništa ne znajući, jer nisam gledao privatni mail na koji je u nedelju poslato obaveštenje od neke generičke advokatske kancelarije da ne dolazim na posao.

Nikakva pisana forma mi nije predata, a u petak smo pravili planove za sledeći mesec kao da je sve u redu. Firma je u likvidaciji što znači da NEĆEMO dobiti otpremninu a čak nam duguju platu za Jun. Privatne stavri su nam ostale zaključane a gorile nam preteći ne daju da uđemo i uzmemo ih.

Takođe se javilo i nekoliko ljudi koji su istražili situaciju, pa izdvajamo one koji su najinformativniji odatle:

Žarko Ptiček: Likvidacija (ili stečaj) nije započet dok god APR to ne objavi (jer objava ima konstitutivno dejstvo).
Otkaz se daje u pisanoj formi.
Lične stvari zaposlenih koje su ostale u prostorijama firme ne predstavljaju likvidacionu (ili stečajnu) masu.

M. Dedijer: Evo sad su neke stvari malo jasnije nakon što im je odbijena registraciona prijava za pokretanje postupka likvidacije. A pomenuta prijava je podneta još 04.06.2014. tako da bi me začudilo da ni direktor nije imao jasan uvid u situaciju, mada ni to nije nemoguće.

A razlog za odbijanje rešenja je zanimljiv jer mi je apsurdno da je neko nesvesno zaboravio da naglasi funkciju lica koje potpisuje predmetnu odluku. Evo i linka ka pomenutom dokumentu: http://goo.gl/j03pNS

Sve u svemu, krenuti u likvidaciju, a ne reći zaposlenima nego ih pustiti da rade još par dana nakon toga, nemam reči. Jedno je nakon sastanka rešiti da se sa operacijama u datoj grani prekida odmah, a totalno druga stvar je nikoga ne obavestiti o tome.

Opet anonimus: Kad se ide u likvidaciju ili u stečaj nema tu šta da se nadate. Brže bolje prijavite šta vam se duguje i stanite u red, jer naplata ide po redu prijava. Ali, ta firma nema ništa od imovine sem stolica i stolova i možda racunara.

Bottom line: nećete dobiti ni pare, kakvi crni otkazni rokovi, godišnji odmori i slično, nemojte biti smešni. Radujte se da ste radili samo 6 dana džabe, a ne ceo mesec.

Brzo nakon objave ovog teksta sajt Drey Srbija je ugašen, a još uvek nismo dobili nikakav zvaničan odgovor od kompanije ili njihovog pravnog zastupnika u Srbiji.

Startitu se veliki broj domaćih kompanija javio sa željom da zaposle deo ili cele timove iz Dreya, koje smo mi prosledili bivšim zaposlenima ove kompanije, a dobar deo pozicija smo objavili i u okviru našeg redovnog posta sa poslovima.

*

Click here to read this post in English