Veštačka inteligencija pretvara skice lica u fotografije

Holandski tim sa univerziteta Radbound najavljuje upotrebu u forenzici i umetnosti.

Marija Gavrilov
26/07/2016

Već smo pisali o Prismi, aplikaciji koja uz pomoć veštačke inteligencije filtrira fotografije bolje nego ijedna aplikacija do danas. Nedavno je i osnivački tim najavio lansiranje video funkcije koja je trenutno u fazi testiranja, a trebalo bi da izgleda ovako:

Zanimljiv razvoj vidimo i u suprotnom smeru — pretvaranje crteža u fotografiju. Tim neuronaučnika i studenti doktorskih studija sa univerziteta Radbound u Holandiji razvija sistem koji skice lica pretvara u fotografije koristeći duboke neuralne mreže.

Primena ovoga, kako piše TechCrunch, predviđa se, ne samo u umetnosti, već i u forenzici i prepoznavanju lika.

sketch

U razgovoru sa TechCrunchom, dvojica ko-autora istraživanja, Jagmur Gučluturk i Umut Gučlu, objasnili su kako sistem funkcioniše:

Recimo da ja, kao naučnik, želim da naučim tebe, veštačku neuralnu mrežu, da konvertuješ skice (inpute) u fotografije (autpute). Prvo, konstruišemo veliki set podataka sačinjen od skica i parova fotografija.

Ja ti dam skicu i tražim da je konvertuješ u fotografije. Ti nasumično biraš strategiju i pokušaš. Isprva, tvoje fotografije ne izgledaju kao slike u mom skupu podataka. Poredim tvoje slike sa slikama u bazi podataka i ukažem ti na greške.

Na osnovu moje povratne informacije, menjaš strategiju i pokušavaš ponovo. Vremenom, kvalitet tvojih slika se poboljšava.

Poslednji koraci se ponavljaju konstantno, a vremenom, nakon što se izvežba na skicama za koje ima referentnu fotografiju, mreža uspeva da kreira fotografiju samo iz skice koju prethodno nikada nije videla, bez pomoći.

Za treniranje mreže tim koristi fotografije iz CelebA baze podataka, koja sadrži više od 200 000 slika poznatih ličnosti, kao i LFW bazu, sa 13000 slika lica sa interneta.

Marija Gavrilov

Objavio/la članak.

utorak, 26. Jul, 2016.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Marko Pavlovic

ponedeljak, 1. Avgust, 2016.

Wow, vise lici rekonstrukcija skici, nego skica originalu!