Od ružnog pačeta do dominatora: AWS nastavlja ekspanziju, prihodovao 10 milijardi $ u prvom tromesečju

Amazon Web Services je značajan deo Amazonovog biznisa i strategije, iako u ukupnim prihodima kompanije učestvuje sa nešto preko 10 odsto. No, mnogi bi poželeli takav biznis sam po sebi.

Prema sjajnoj knjizi o Amazonu, The everything store, u ranim 2000. godinama Amazon je među globalnom tehnološkom elitom važio za glomaznu, besperspektivnu i nadasve ne-tehnološku kompaniju. Tehnologija na kojoj je Amazon bio baziran je bila nesofisticirana i bio je percipiran kao prodavnica koja je eto na Internetu. 

Danas je Amazon jedna od najvažnijih tehnoloških kompanija na svetu velikim delom zbog Amazon Web Services, koji podrazumeva niza servisa za pohranjivanje, obradu podataka i distribuciju softvera u „oblaku”, koji je daleko ispred konkurencije u vidu Microsofta i Google-a. 

Uz pojačano korišćenje interneta ne iznenađuje vest da se Amazonov AWS pridružio Netflixu i drugim „pobednicima” u doba pandemije.  Kako prenosi TechCrunch, u prvom kvartalu je AWS doneo 10.2 milijardi dolara prihoda matičnoj kompaniji, uz stopu rasta od 33 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

AWS je od skromnih početaka 2006. postao vodeća sila u globalnoj IT industriji, što ilustruje čak devet puta uvećani prihodi u periodu od 2014. do 2020. TechCrunch navodi da AWS ostaje dominantna platforma — pokriva više od 30 odsto tržišta, više od Microsoft-a, IBM-a i Google-a zajedno.

Predstavljamo poslodavca
MDCS-logo-1-1.png

Microsoft Development Center Serbia (MDCS)

We believe in people

Microsoft’s mission is to empower every person and organization on the planet to achieve more. This is what inspires us to learn and grow every day. MDCS is created with a mission to take an active part in conception of novel Microsoft technologies by hiring unique local talent from Serbia and to contribute components to some of Microsoft’s premiere and most innovative products. MDCS is becoming widely recognized across Microsoft as a center of excellence for the Big Data and Machine Learning based solutions.

Tomislav Jelesijević

  • Šta ti je na umu?
    Dodaj komentar · Pravila diskusije

  • Unesite termine za pretragu