Kakva je situacija s epidemijom u Srbiji? Zavisi kog člana srpske Vlade pitate, jer smo za 24 sata čuli i kako su „lekari zabrinuti” i kako „epidemiološka situacija nije zabrinjavajuća”. Da li su to lekari bespotrebni paničari ili je ponovo posredi skrivanje stvarne situacije i loša usklađenost svih odgovornih? 

Dok je šefica Vlade u ponedeljak najavljivala sednicu Kriznog štaba za utorak, delovalo je kao da postoji ozbiljan razlog za zabrinutost. Taman kada su građani pomislili kako je pandemija prošla, što se može videti i po ponašanju u gradskom prevozu, u kome je nošenje maski pre izuzetak nego pravilo, ta najava je došla kao hladan tuš.

Međutim, nakon što se sednica završila, iz Ministarstva zdravlja nam poručuju da je ona održana iz preventivnih razloga, te da „čim su verifikovana dva slučaja delta soja i čim rastu brojevi novozaraženih“, čija se puna snaga može očekivati sredinom septembra, znači da treba „da na vreme regujemo i da smanjimo štetu koja će se najverovatnije desiti”. Zato pozivaju pre svega mlade od 18 do 30 godina da se vakcinišu, jer se među njima tek 17 odsto na ovaj način zaštitilo. 

Pitanje je samo kako će ubediti građane, kada nisu uspeli ni zdravstvene radnike? Navode kako će nevakcinisani medicinari nakon odmora morati da o svom trošku urade PCR test, pre nego što se vrate na posao. 

Treća doza vakcinacije

Dok broj vakcinisanih stagnira, a broj zaraženih raste, najavljuje se i treća doza za one koji su već primili dve doze cepiva. Neki se u panici pitaju: znači li to da vakcine koje smo primili nemaju dejstvo? Nezavisni stručnjaci objašnjavaju da u tome nema ničeg novog.   

„Imunološki je potpuno jasno da će „buster” doza da pojača imuni odgovor. To tako ide kod ogromne većine ljudi, kod 95 ili 98 odsto. Revakcinacija nije ni nova, ni neobilčna praksa. Tako, na primer, vakcina protiv tetanusa ide u tri ili čak četiri doze”, objašnjava profesor katedre za imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu Dušan Popadić za novine Nova

Fajzer/Biotek je poslao američkoj i evropskoj agenciji za lekove zahtev da se odobri treća doza, ali razlog nije to što je kod vakcinisanih do sad prestala zaštita, već zato što ovaj proizvođač smatra da, ako se nakon šest meseci primi treća doza, antitela će desetrostruko porasti, i zaštita biti višegodišnja.

Ideje kako sprovesti treći talas imunizacije su višestruke, ali ostaje i dalje upitno šta će nadležni preduzeti kako bi se smanjio broj onih koji do sada nisu primili ni prvu dozu? Igre panike i relaksiranja imamo od početka pandemije i to je bez sumnje dovelo do toga da građani ne veruju nadležnima, pitanje je samo zašto odgovorni s tom igrom nastavljaju?