Od danas još jedan kamen u utvrđenju naše IT zajednice - novosadski Geekstone

Novi Sad ovog leta dobija online i offline zajednicu koja cilja na unapređenje ITa kroz edukaciju, razmenu iskustava i zajedničko rešavanje problema. Upoznajte Geekstone.

Marija Gavrilov
07/07/2015

Sve je počelo 2008. godine kao okupljanje nekoliko programera pod nazivom Novi Sad IT pro User Group u cilju razmenjivanja iskustva i znanja iz oblasti programiranja. Početkom 2013. godine grupa menja ime u .NET User Group Novi Sad i nastavlja sa okupljanjima nekoliko puta godišnje.

Imajući u vidu da neke od obrađenih tema na dosadašnjim okupljanjima nisu bile isključivo vezane za .NET, na interesovanje članova zajednice raširili su se izvan planiranog polja interesovanja i ove godine njihov rad se ozvaničava kroz osnivanje neprofitne organizacije Geekstone, koja će delovati kao online i offline zajednica. Prema rečima Maje Božić, organizatorke prethodnih događaja, cilj je da se i dalje razvija IT zajednica u našoj zemlji kroz obezbeđivanje mesta na kome će programeri i programerke moći da se edukuju, druže i razmenjuju svoja iskustva.

Imajući u vidu da u Novom Sadu ima preko 4000 programera, a u Srbiji verovatno preko 7000, želeli smo da napravimo online platformu, mesto na kome će ljudi moći da dođu, kako bi pratili IT događaje, tehničke vesti, razmenjuju iskustva, pišu tekstove u vidu bloga, rade na sopstvenoj promociji, pogledaju video sa predavanja koje ih zanima, skinu prezentacije i informacije koje su im potrebne i drugo. Želeli smo da ljudima damo vrednost, osećaj pripadnosti zajednici. Smatrali smo da u poslu možeš da se boriš sa problemima sam, ali je puno lakše kada pripadaš zajednici i tražiš pomoć od drugih, tj. kada deliš znanje, probleme i rešenja sa kolegama iz branše.

Kao organizator .NET User Group Novi Sad meetup-a, nakon 9 organizovanih okupljanja došla sam na ideju da bismo trebali da podignemo organizaciju događaja na viši nivo i pružimo programerima online i offline community, ne ograničavajući se samo na .NET teme.

Iza naziva organizacije, kaže Maja, krije se misija i energija koja vodi ekipu.

Mi smo svi pomalo geekovi iznutra, iz razloga što: “Geeks get it done”. Kamen je simbol stabilnosti, temelja, pouzdanosti i neuništivosti. Kamenje je poput baterija, puni su energije i asociraju na jedinice za skladištenje velike količine podataka.

Od oktobra 2014. do danas, Maja je organizovala 9 meetup-a i svaki je posetilo između 50 i 120 osoba. Sama činjenica da na teritoriji Novog Sada postoji bar još 5 organizacija koje se bave sličnim aktivnostima i čiji su događaji takođe posećeni, za ovu ekipu predstavlja ohrabrenje.

Ova činjenica nam pokazuje da smo već podigli svest programera o značaju konstantnog usavršavanja i razmenjivanja iskustava, dok svi zajedno moramo da radimo na tome da podignemo kvalitet rada na projektima. Plan je da u sledećih godinu dana obratimo pažnju na kvalitet predavanja i edukacije, broj posetilaca na događajima i na sajtu, iskustva i probleme sa kojima se susreću programeri, pronalaženje rešenja i drugo.

Geekstone je registrovan kao neprofitna organizacija, a već na samom početku dobili su podršku kompanija Microsoft i Vega IT Sourcing (kompanija u kojoj je Maja i zaposlena kao menadžerka društvenih mreža).

Podršku u realizaciji ideje našla sam kod svojih direktora koji su shvatili značaj stvaranja jedne ovakve zajednice i pružili mi bezuslovnu finansijsku i moralnu podšku. Geekstone websajt su razvile moje kolege iz Vega IT i jako sam im zahvalna na tome. Ovo je samo deo sajta koji smo danas pustili “live”, a kada dobijemo prve povratne informacije od korisnika, plan nam je da ga unapredimo i nadogradimo.

Podrška kompanija Microsoft i Vega IT obuhvata za početak moralnu podršku stvaranja jedne ovakve zajednice sa navedenim ciljevima, misijom i vizijom i verovanje da će ovakva zajednica zaživeti. Ona takođe obuhvata i finansijsku pomoć prilikom organizacije svakog narednog Geekstone događaja, što smo definisali putem određenih sponzorskih paketa.

Tim je otvoren za saradnju i sa drugim firmama, tako da svi zainteresovani mogu da se jave Maji na mejl: [email protected].

Prvi Geekstone događaj održaće se 15. jula od 18h u Kulturnom centru Novi Sad, a predavač Goran Đonović, freelance developer mobilnih aplikacija, govoriće o Faster prototyping using Parse and Azure Mobile Services. Još ovaj mesec prijave za događaj su ovde, a već od sledećeg meseca koristiće se  www.geekstone.org za najave događaja i prijave.

Ukoliko smatrate da imate nešto vredno da podelite već na narednom događaju, pošaljite temu i informacije o sebi Maji na mejl.

Marija Gavrilov

Objavio/la članak.

utorak, 7. Jul, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

ČITAJ JOŠ

Ivan

sreda, 8. Jul, 2015.

@Maja: Nesto u podacima nije dobro. Ako Srbija bez NS ima nesto preko 3.000. programera, onda Beograd nema vise od 2.000, sto je duplo manje od NS. Ipak, ako uporedimo broj oglasa izmedju BG in NS: http://startit.rs/poslovi/beograd/ i http://startit.rs/poslovi/novi-sad/, dobijamo grubo 3.5 puta vecu potraznju u BG nego u NS. Meni to ne ide jedno s drugim. Jeste da je ovo vrlo vrlo slobodna "statisticka" metoda :), ali dok ne vidim Statisticki zavod kao izvor podataka, sve je podlozno pausalnoj proceni. I da ne zaboravim: cestitam na osnivanju Geekstone-a i zelim vam puno srece u radu.

Maja

utorak, 7. Jul, 2015.

Navedeni podatak sam dobila u razgovoru sa Vojvodina ICT Cluster. Pronašla sam i neki stari članak koji možeš pročitati http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/U-Novom-Sadu-radi-polovina-programera-u-Srbiji.html

Ivan

utorak, 7. Jul, 2015.

"Imajući u vidu da u Novom Sadu ima preko 4000 programera, a u Srbiji verovatno preko 7000" - mozete li da navedete izvor ovih podataka?