Od 1. jula Google sve nove domene indeksira na osnovu mobilnih verzija

Google je planove za prioritizaciju mobilnog indeksiranja najavio 2016. godine, a naredne je već počeo sa njihovom implementacijom.

Sanja Vatić - 29. Maj, 2019.

Još krajem prošle godine Google je objavio da se više od pola sajtova na ovom pretraživač indeksira na osnovu mobilnih stranica, a sada je najavio da će od 1. jula za sve nove domene uvesti podrazumevano indeksiranje po njihovim mobilnim verzijama, prenosi Techcrunch.

Primetno je da se ovo desilo tek (ili već?) tri godine pošto je mobilno oglašavanje premašilo desktop oglašavanje. Istini za volju, Google je planove za prioritizaciju mobilnog indeksiranja najavio 2016. godine, a naredne je već počeo sa njihovom implementacijom.

Google se u objašnjenju zbog čega uvodi ove promene u indeksiranju nije osvrnuo na ove statistike, već je svoje namere objasnio time da želi da pomogne svojim primarno mobilnim korisnicima da lakše pretražuju internet. Techcrunch skreće pažnju i na to da od 2015. godine većina Google-ovih korisnika pretragu vrši preko telefona, pa je potpuno u skladu sa tim da se mobilne umesto desktop verzija sajta koriste za isporučivanje rezultata.

Negde u isto vreme, Google je počeo da poboljšava rang sajtova koji su optimizovani za mobilne telefone, a naknadno je brzina učitavanja stranice postala jedan od kriterijuma za rangiranje u mobilnim pretragama.

Prvo predstavljanje Tesla Nationa