Novosadski Wonder Dynamics akviziran od strane Autodeska

Novosadski startap osnovan 2016. godine razvija alate na bazi veštačke inteligencije, pružajući mogućnost filmskim stvaraocima da kreiraju elemente vizuelnih efekata i kompjuterske grafike uz veću brzinu i uz niže troškove.

Nevenka Rangelov
22/05/2024

Autodesk, lider u razvoju 3D alata, akvizirao je novosadski Wonder Dynamics, startap koji omogućava kreatorima da brzo i lako prave složene likove i vizuelne efekte koristeći analizu slike zasnovanu na veštačkoj inteligenciji.

Novosadsko-američki startap je osnovan 2016. godine od strane VFX umetika Nikole Todorovića i i glumca Taj Šeridana. Obojica osnivača će se pridružiti timu Autodeska, dok ostali detalji akvizicije još uvek nisu poznati.

Wonder Dynamics je pre akvizicije podigao ukupno 12,5 miliona dolara u investicijama, u dve runde.

Kako opisuje Techcruch, Wonder Dynamics, u osnovi je učinio dodavanje CG likova snimljenih u pokretu jednostavnim kao prevlačenje ikone na glumca. Partnerstvo sa Autodeskom i integracija sa njihovim alatom Maya, jednim od najnaprednijih alata za 3D projekte i medijsku produkciju, bila je logičan korak kako navodi suosnivač Wonder Dynamicsa, Nikola Todorović.

Prošle godine smo uradili integraciju sa Mayom, plug-in, tako da možete da pojednostavite taj proces u studiju za karaktere. To je bio vodeći softver u industriji decenijama, pa smo želeli da olakšamo posao ljudima koji ga koriste. Počeli smo da razgovaramo sa njima, i jedna stvar je vodila ka sledećoj…

Kao jednu od bitnih sfera u kojima su obe kompanije imale vrednosno poklapanje, Todorović navodi ulogu AI-a u umetnosti, od muzike, do filma i reklama.

Dolaze novi alati i novi talasi veštačke inteligencije, ali mislim da mnogi od njih potcenjuju šta umetnici treba da rade i koliko naporno rade. Mi to znamo — jer dolazimo iz te sfere. Taj i ja smo obojica umetnici; uradili smo ovo da omogućimo umetnicima da rade stvari koje ranije nisu mogli. Zato što ne želimo da vidimo budućnost u kojoj umetnik nije uključen, nije pitan — to, za mene, nije filmsko stvaralaštvo. Autodesk duboko razume da je ovo kolaborativni, iterativni proces.

Nevenka Rangelov

Objavio/la članak.

sreda, 22. Maj, 2024.

IT Industrija

🔥 Najčitanije