Novosadski Rendered Text: Potpuni fokus na Semaphore, na kom su duplirali prihod po korisniku

Zoja Kukić - 11. Jul, 2014.

Od poslednjeg puta kada smo pisali o Sempahoreu i novosadskom startapu Rendered Text svašta se izmenilo. Pre godinu i po dana slavili smo njihovu profitabilnost, a sada nove uspehe.

Semaphore, inicijalno podrška Ruby programerima olakšava i ubrzava testiranje aplikacija, proširio se u međuvremenu i na Clojure i Node, a prošlog meseca dodao je i PHP među tehnologije sa kojima radi.

Proizvod koji je postao profitabilan već dva meseca nakon lansiranja i u poslednjih godinu dana duplirali su prosečan prihod za svojih više stotina korisnika.

Semaphore je sada jedan od lidera na tržištu hosted CI servisa, koje je zanimljivo po tome što do pre dve godine praktično nije ni postojalo, a onda se za kratko vreme pojavilo nekoliko firmi sa svojim rešenjima.

Kako nam jedan od osnivača kaže, Marko Anastasov, Rendered Text je trenutno isključivo fokusiran na razvoj Semaphorea (prestali su sa konsultantskim uslugama koje su dugo radili) i raduju se toj usredsređenosti:

markoImamo mnogo planova koji se generalno svode na otvaranje servisa za nove segmente tržišta. Devops i continuous delivery prakse su u svetu u velikom zaletu, što vidimo kao veliku šansu. Ideja nam ne manjka i jedva čekamo budućnost!

Da se vrate kroz vreme opet ne bi uzeli investiciju

Rendered Text je potpuno butstrepovan i, kako nam Marko kaže, ne bi ni sada menjao odluku da ne traže investiciju:

Svakako nam nije trebala angel investicija pošto smo se više godina bavili konsaltingom, a kada znam koliko energije crpi potraga za VC investicijom ljudima iz ovog dela Evrope, kao i pritisak koji sledi ulaženjem u taj aranžman, savršeno sam srećan našim putem. Da smo nekim čudom u toj fazi i imali mnogo više resursa, pitanje je da li bismo imali mudrosti da ih iskoristimo kako treba.

Screen Shot 2014-07-07 at 12.52.18 PM

Ekipa je trenutno u fazi skaliranja proizvoda i najveći izazov im je bio proširenje tima, jer su primili 5 novih ljudi za vrlo kratko vreme i potrebno je i vreme i trud da se svako dovoljno osamostali samoorganizuje u skladu sa ciljevima tima. Ali, skaliranje ima veliku prednost, a to je specijalizacija:

Meni je lično jako uzbudljivo što sada možemo istovremeno da radimo zanimljive stvari na različitim frontovima. Na primer, pre godinu dana apsolutno nije bilo prostora da se neko iz tima bavi pisanjem na temu test-driven developmenta, ili automatizacijom svih delova infrastrukture do te mere da je sve dostupno jednim klikom ili komandom.

Konkretan plan im je da do sledeće godine podrže programske jezike za web development na Linuxu, a kroz ovaj tekst možemo i da pozovemo one koji pišu aplikacije i testove u Pythonu da ih kontaktiraju.