Nakon višestrukih napora Startita i predstavnika IT industrije, izgleda da je smer Informacioni inženjering (Data Science) na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, opet izbačen iz programa za školsku 2017/2018. godinu.

Izglasan, pa izbačen

U godišnjem planu koji je izglasan krajem decembra prošle godine na Naučno-nastavnom veću Fakulteta uključen je i smer Informacioni inženjering (Data Science) — master i osnovne studije.

Tim planom, bilo je predviđeno 60 mesta za ovaj studijski program na osnovnim studijama i 32 na master studijama i na osnovu njega se donose odluke o upisnim kvotama. Međutim, u nacrtu odluke o kvotama koja se našla pred većem se ovaj smer ponovo nije našao, a njegove brojke iz plana preraspodeljene su na neke druge smerove.

Predlog upisnih kvota

predlog upisnih kvota ftn2016. godine ovaj smer je stigao bar do Predloga upisnih kvota pod oblašću Elektrotehnika i računarstvo. Međutim, tada iako naveden u predlogu, naknadno je ukinut u korist građevine i mašinstva.

Ukidanje je bilo obavljeno protiv pravila i procedura, nakon što je već usvojen plan realizacije nastave u koji je ovaj program bio uredno uključen.

Svedočimo maltene istoj situaciji i ove godine, gde je usvajanje, odnosno izbacivanje ovog smera ponovo propraćeno kršenjem procedura i mlakim izgovorima.

Izgovor: nedostatak prostora

Objašnjenje uprave fakulteta je da „nema dovoljno mesta/prostora za odvijanje nastave“.

Da podsetimo, Startit je javno ponudio FTN-u ustupanje potrebnog prostora za održavanje nastave na ovom smeru za školsku 2017/18. godinu, bez ikakve nadoknade.

Na fakultetu postoji kadar koji može da realizuje nastavu, a program je akreditovan. Verujemo da je nedostatak prostora problem za koji je samo potrebna volja da se reši.

FTN ne čuje (celu) industriju

Data Science je trenutno  jedna od najpopularnijih IT oblasti na svetu. Poslednjih nekoliko godina, ona se nalazi u samom vrhu najplaćenijih poslova u svim razvijenim ekonomijama, a FTN je trebalo da ima prvi zvanični studijski program osnovnih studija  za ovu oblast u zemlji i regionu.

Mišljenje velikog dela stručne javnosti, kao i nas samih, je da je izučavanje ove oblasti u interesu domaće IT industrije. Zbog toga smo nedavno uputili i poziv FTN-u, zajedno sa relevantnim predstavnicima poznatih i priznatih domaćih IT firmi.

Od samog fakulteta smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje zašto je ignorisan taj zahtev.

Branko Kovač iz organizacije Data Science Srbija komentariše ovakav epilog:

Branko KovacMladi ljudi koji bi upisali taj smer nakon završetka studija bi pronašli posao bez problema. Da interesovanje za Data Science u Srbiji postoji govori broj prijavljenih na naše meetupove i kurseve, ali i za druge događaje posvećene Data Science-u koji se organizuju.

Pitam se kada će FTN i drugi državni fakulteti koji bi mogli da školuju Data Science kadar shvatiti značaj ove oblasti i učiniti bilo kakav korak u tom pravcu. Data Science zajednica će svakako nastaviti da živi i da se razvija, ali sam siguran da bi razvoj bio brži uz angažman akademske zajednice.

Saša Popović, partner i izvršni direktor kompanije Vega IT Sourcing, povodom ove odluke FTN-a kaže:

saša popović vegaNaša kompanija i dalje veruje u važnost obrazovanja stručnjaka iz oblasti “Data Science” i bilo bi nam žao ako bismo čuli da se pomenuti studijski program neće pokrenuti ni u školskoj 2017/2018. godini.

Već vidimo veliki potencijal u oblasti “Data Science” usluga i verujemo da bi odustajanje od tog studijskog programa već u ovom momentu za mnoge kompanije u Srbiji imalo za rezultat mnoge propuštene poslovne prilike i uspehe.

Značaj uloge FTN-a u razvoju novosadske i srpske IT industrije je teško prenaglasiti. Ova institucija obrazuje najviše softverskih stručnjaka u Srbiji, ali je prate i određene kontroverze, o kojima smo u više navrata pisali mi i  drugi mediji.

Ipak, prvi Data Science program osnovnih studija u Srbiji biće realizovan u okviru Tehničkog fakulteta Univerziteta Singidunum, a pre toga uveden je i na master studijama u okviru primenjene matematike na Prirodno- matematičkom fakultetu u Novom Sadu.