Novosadski Eton Digital gradi svoj prvi startap uz grant EU od 134.000€

Novi startap OrganicNet spaja proizvođače i kupce organske hrane. Cilj tima je da utiče na smanjenje cena organskih namirnica, ali i da olakša pronalaženje kupaca i proširi znanje o proizvodnji.

Marija Gavrilov
09/11/2015

OrganicNet je novosadski startap u nastajanju. Ono što je kod njega neuobičajeno je to što ga pokreće uigran tim od oko pedeset zaposlenih.

Iako intrakompanijski startapi još uvek nisu nešto što se u Srbiji redovno praktikuje, verujemo da mogu da predstavljaju njihovu budućnost. Ekipa Eton Digitala odlučila je da iskoristi znanje i otvoreni konkurs za dodelu sredstava Evropske Unije i aplicira sa svojom idejom – onlajn društvena tržnica organskom hranom koja će spojiti lokalne proizvođače organske hrane sa kupcima u blizini.

Iako ovu prvu investiciju nisu dobili, ekipa sa iskustvom u izgradnji društvenih mreža i platformi za razmenu, izgradila je proizvod prilagođen poljoprivredi i aplicirala na konkurs nemačkog Finish akceleratora, čiji grant od oko 134k su dobili krajem jula. Stanislava Stojanović Novoselac, kreativna direktorka u Eton Digitalu i jedna od vodećih osoba u novom startapu, kaže da su zadovoljni akceleratorom – posebno zbog toga što kompanija ostaje u vlasništvu Eton Digitala.

stanislava

Nakon što se projekat završi, vlasništvo ostaje 100% naše. Dakle, EU ulaže u naš biznis bez ikakvog uslovljavanja podele vlasništva i slično. Razlozi zbog kojih EU finansira ovakve projekte su uglavnom ekonomske prirode: npr. da bi se podstakao razvoj poljoprivrede u Evropi, poboljšao položaj prozvođača, povećao broj zaposlenih itd.

Tako da, nakon brojnih startapa koje smo izgradili za naše klijente, sada ćemo raditi na startapu koji je u potpunosti naš.

Niže cene skraćivanjem puta od proizvođača do kupca

Problemi koje OrganicNet pokušava da reši odnose se i na potrošače i na proizvođače, a među njima tri osnovna su nedostupnost 100% organske hrane, visoke cene i nemogućnost potpunog poverenja u poreklo hrane. Ekipa uočava priliku u tome što proizvođači sve više uviđaju da postoji šansa za razvoj na tržištu organske hrane, ali da u isto vreme imaju problem sa pronalaženjem kupaca, ne znaju kako ili nemaju sredstva da se reklamiraju, a prodavanje kroz supermarkete nakon provizije ostavlja proizvođačima nizak profit.

stanislava

Jedan od načina za smanjenje cena je i smanjenje puta od proizvoda do krajnjeg potrošača, a to je upravo ono što OrganicNet radi: povezuje proizvođače organske hrane direktno sa kupcima u njihovoj blizini. Na taj način je kupcima organska hrana pristupačnija, imaju mnogo veći izbor,  sistem im preporučuje proizvode u njihovoj blizini, a prozvođači ostvaruju više direktnih prodaja i samim tim ostvaruju veći profit.

Funkcionalnost same platforme neće se mnogo razlikovati od društvenih platformi na koje smo se već navikli – svaki prodavac imaće svoju onlajn tezgu na kojoj će predstaviti fotografije svojih proizvoda, informacije, sertifikate, a svi korisnici moći će da ocenjuju jedni druge. Ovako ne samo da grade reputaciju, već i kroz povratnu informaciju omogućuju isticanje najboljih proizvoda.  Pored ovoga, Stanislava najavljuje da će platforma sadržati sve informacije u vezi sa organskom proizvodnjom, sertifikacijom i zakonskim regulativama.

Airbnb za organsku hranu

Konkurencije ima – a to je uvek dobar znak. Pokazuje da na tržištu postoji prilika za optimizaciju procesa kupovine i prodaje, a pored toga postoje i primeri na kojima može da se nauči šta na tržištu ne prolazi. Konkurencija, direktna i indirektna, postoji i na globalnom i lokalnom nivou. Među lokalnim platformama Stanislava izdvaja bazu podataka o organskim proizvođačima Pannonia Organica, a od stranih tu su slovenački Eko-Podezelje i Eko Portal. Svima ovima nedostaje društveni aspekt platforme, opcija onlajn naručivanja i razmena znanja.

Dosta njih prave marketplace, a mi pravimo social marketplace i knowledge sharing mrežu. Postoje slični koncepti koji nisu fokusirani na hranu – možemo reći da je u tom smislu OrganicNet najsličniji AirBnB-u.

Producer-profile-owner-view

Iako će platforma biti besplatna za kupce i prodavce, tim pokušava da pronađe optimalan biznis model kroz nekoliko tipova premium paketa za prodavce i sertifikaciona tela. Proizvođači će biti u mogućnosti da koriste OrganicNet besplatno do prve zarade od 1000 eura, nakon čega će plaćati mesečnu ili godišnju pretplatu i 3% od svake transakcije. Pristup je besplatan i sertifikacionim telima, a premium model za njih uključuje kreiranje sopstvene stranice o kompaniji na OrganicNetu. Oni koji budu želeli da svoje proizvode istaknu na samom vrhu liste takođe će moći za to da plate.

Izazovi kao prilike

Izazovi pokretanja onlajn tržnica na našem tržištu znaju biti brojni – umesto spekulacije kako poljoprivrednici reaguju na mogućnost prodaje onlajn, Miloš Milić, osnivač tržnice za prodaju stoke Farmia, iz iskustva navodi sa kojim preprekama se njegov tim suočava:

Milos Milic

Pre svega poljoprivrednici u Srbiji, a i šire su vrlo skeptični, jer su veoma često bili prevareni i potrebno je vreme kako bi se dobilo njihovo poverenje i izgradio odnos. Takođe je veoma teško dobiti sve neophodne informacije koje su potrebne da bi se proizvod u punom smislu reči plasirao na tržiste a to proiziliazi iz neznanja o cenama na tržistu ili neznanja o samom proizvodu i njegovom kvalitetu.

Komunikacija sa njima je takođe vrlo specifična i u samom početku se morate prilagoditi načinu komunikacije koju oni koriste i vremenom ih edukovati i optimizovati čitav proces. Potrebno je edukovati ih, a za to je potrebno vreme i strpljenje.

Kako Miloš kaže, kod nas vlada neistinita pretpostavka da poljoprivrednici ne koriste tehnologiju – međutim, realnost je da svako ozbiljno gazdinstvo ima tri generacije u svojoj strukturi, gde su mlađe generacije uglavnom okrenute ka tehnologiji.

Milos Milic

Ono što takođe treba napomenuti je to da danas skoro svi poseduju mobilne telefone, a uz standardne pakete mobilnih operatera ide i internet. Što jasno pokazuje činjenica da preko 35% od ukupnih poseta na našoj platformi dolazi sa mobilnih telefona i tableta, i to raste svakog dana.

Stanislavin tim za sada kao jedan od glavnih izazova vidi korišćenje Fireware-a, što je jedan od zahteva projekta – no, koliko je izazov, toliko je i prilika:

stanislava

Osnova OrganicNeta je Symfony PHP frejmvork, ali u sprezi sa Fiware-om. Ovo je prvi projekat u kome koristimo Fiware, pa kao i sa svakom novinom, tek ćemo videti kako će se pokazati. Za sada, koliko smo stigli da integrišemo, dobro ide. To je relativno nova tehnologija koja se još uvek razvija i unapređuje, tako da ćemo možda i mi imati priliku da doprinesemo.

Naredni korak – San Francisko

Tim je prošle nedelje učestvovao na startap događaju u Hamburgu, gde su imali priliku da sa 59 drugih timova pičuju za dodatna sredstva. Veliki podsticaj je i odabir da od timova koji su učestvovali na ovom događaju uđu u par najboljih koji su dobili karte za učešće na SpeedUp Europe programu u San Francisku. Ovde će svoj projekat predstaviti američkim investitorima i proći kroz intenzivnu obuku o stvarima koje bi svaki startap trebalo da zna.

Ove nedelje u četvrtak OrganicNet se predstavlja i na Belgrade Venture Forumu, čime će dobiti priliku da se takmiči u polufinalu Pioneers of the Balkans.

Marija Gavrilov

Objavio/la članak.

ponedeljak, 9. Novembar, 2015.

IT Industrija

🔥 Najčitanije

Marija Gavrilov

ponedeljak, 9. Novembar, 2015.

Potkrala se greška, hvala na ispravci :)

Milan

ponedeljak, 9. Novembar, 2015.

"a od stranih tu su slovački Eko-Podezelje i Eko Portal" - ne sloVAČKI, nego slovENAČKI. Ništa strašno, no možda želite da izmenite. :)