Pre nekoliko meseci novosadski COING, provajder softverskih development usluga osnovan 2009. godine, lansirao je novi proizvod — softver za praćenje vremena, tj. time tracking. Proizvod koji su nazvali Clockify prošle nedelje je ušao u top aplikacije na Product Huntu i dobio 17.000 korisnika za pet dana.

U odnosu na mnoge druge ovakve softvere ekipa iz COINGa svoj proizvod izdvaja time što je Clockify učinila besplatnim. Direktor kompanije, Nenad Milanović, kaže da su se za taj potez odlučili kako bi što pre prikupili veliku bazu korisnika.

Nenad Milanovic, COINGPodigli smo standard za to šta dolazi u besplatnom tieru za ovakve aplikacije. Sigurno će biti i neki plaćeni tier u budućnosti, ali bez ukidanja toga šta je trenutno free. Šta trenutno vidite na Clockify, to ćete uvek imati besplatno.

Ovo znači da će sve troškove korišćenja i održavanja aplikacija plaćati sami i to iz tekućih outsourcing projekata na kojima rade kao servis provajder.

Iako su firma koja ima razvijen outsourcing, kreiranjm sopstvenog proizvoda pripremaju se za budućnost u kojoj, prema Nenadovim rečima, neće biti agresivnih investicija.

Agresivno i nasumično investiranje je stvorilo najveći deo potražnje za outsourcing uslugama. Kada investicije presuše, u kombinaciji sa dolazećom poplavom novoškolovanih programera, potražnja za programerskim uslugama će da padne oštro na globanom nivou. Outsourcing firme čiji leadership toga nije svestan su u velikoj nevolji.

Izvorna ideja COINGa bila je da samostalno naprave kopiju Toggla da bi zamenili ovaj alat koji su plaćali najpre pet, a zatim 18 dolara po korisniku, i tako izbegnu trošak od nekoliko stotina dolara za više od 50 članova tima. U skladu s tim, Nenad je na Product Huntu Clockify opisao kao kopiju Toggla.

To sam odlučio da napišem iz marketinških razloga. Svako voli dobre besplatne zamene za nešto što je industrijski standard. Svi znamo da je Microsoft Office najbolji productivity paket i svi se nadamo da će jednog dana izaći nešto bolje ili jednako kvalitetno za manje novca, ali se to još uvek ne dešava zbog kompleksnosti proizvoda.

Toggl je definitivno najpopularnija aplikacija ovog tipa, ali po meni skupa za nivo kompleksnosti.

Trenutno se ipak ne radi o klonu. Clockify zaostaje za popularnim konkurentom u smislu nedostatka mobilne aplikacije i intergacije sa drugim alatima, ali postoji plan da se i to promeni.

S obzirom na to da smo u osnovi vrlo dobro uigrana development agencija, nećemo imati problem da dovedemo ovaj proizvod na nivo kvaliteta koji je iznad konkurencije, pogotovo sada kada imamo motiv za to jer gledamo kako lako prevlačimo korisnike.

Iako u IT industriji kopije proizvoda nisu poznate kao upešne, ima izuzetaka. Jedan od najprodornijih je Instagramovo uspešno kopiranje Snapchata.